nieuws

Grotere verschillen dan ooit in de Europese woningmarkt

Geen categorie

De Zweedse assetmanager Catella lanceert begin volgend jaar een nieuw Europees woningbeleggingsfonds. ‘De verschillen tussen de woningmarkten in Europa zijn de afgelopen 25 jaar nog nooit zo groot geweest.’

Grotere verschillen dan ooit in de Europese woningmarkt

Dat zegt de Nederlander Xavier Jongen, Vorstand Europese woningbeleggingen bij Catella, in een interview met Vastgoedmarkt. Hij stuurt vanuit München het nieuwe pan-Europese woningfonds aan.

Het fonds van de Zweden krijgt een omvang van ongeveer 750 miljoen tot 1 miljard euro en mikt op een totaalrendement van 4 procent op fondsniveau, waarvan 3 procent direct. Volbeleggen zal naar verwachting vier jaar vergen. Het beleggingsvehikel voert een zogenoemde core-strategie en investeert in bestaande woningen en nieuwe woningontwikkelingen op de beste locaties in heel Europa. Het Catella Wohnen Europa Fonds zal zich niet beperken tot de bekende topsteden, maar ook beleggen in secundaire steden zoals in Nederland bijvoorbeeld Den Bosch, Eindhoven, Maastricht, Nijmegen en Groningen.

Volgens Jongen zijn de verschillen tussen de woningmarkten in Europa de afgelopen 25 jaar nog nooit zo groot geweest. ‘De financiële crisis heeft een enorme steen in de Europese vijver gegooid en golven van verschillende omvang veroorzaakt in de woningmarkten van de verschillende landen. En de verschillende effecten daarvan zijn nog steeds niet uitgewerkt. Dat heeft veel te maken met de onvoltooide Europese eenwording, waardoor financieel economische problemen te nationaal worden aangepakt, hetgeen niet alleen de Europese economieën maar ook de woningmarkten versnippert, beknelt en vervormt. Duidelijk is dat hierdoor trendbreuken elkaar sneller opvolgen en de amplitudes van prijscorrecties groter worden.’

Die enorme diversiteit en het gebrek aan correlatie heeft echter als plezierig effect dat de ingebouwde risicospreiding die pan-Europese woningfondsen voor beleggers juist zo aantrekkelijk maken, alleen maar stijgt.

Meer over de visie van Xavier Jongen in de woningspecial bij het decembernummer van Vastgoedmarkt, die donderdag 17 december verschijnt.

Reageer op dit artikel