nieuws

Grootste prijsstijging woningen in 7,5 jaar

Geen categorie

Bestaande koopwoningen waren in november 3,8 procent duurder dan in november 2014. Deze toename op jaarbasis is de grootste in 7,5 jaar.

Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. Sinds juni 2013 is sprake van een licht stijgende trend van de woningprijzen.

Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in november 2015 ongeveer even hoog als in april 2004. In juni 2013 bereikten de prijzen van huizen een dal. Vergeleken met toen liggen de prijzen in november 6,8 procent hoger. Ten opzichte van augustus 2008, toen de woningprijzen een piek bereikten, is het prijsniveau 16,1 procent lager. Het Kadaster bracht al naar buiten dat het in november 14.545 verkochte woningen registreerde. Dat is ruim 24 procent meer dan in november 2014. In de eerste elf maanden van 2015 zijn er 156.727 woningen verkocht. Dat is ruim 22 procent meer dan een jaar eerder.

Het CBS maakte verder bekend dat in oktober het volume van de investeringen in materiële vaste activa 3,9 procent groter was dan in oktober 2014. De stijging is kleiner dan een maand eerder.  Dat komt doordat de investeringen in woningen minder sterk toenamen en de investeringen in infrastructuur krompen.

Reageer op dit artikel