nieuws

Eerste afname kantorenleegstand sinds 2008

Geen categorie

Voor het eerst sinds 2008 is de leegstand op de kantorenmarkt afgenomen. Eind 2015 bedraagt de leegstand 15,8 procent van de totale kantorenvoorraad, tegen 16 procent een jaar eerder.

Eerste afname kantorenleegstand sinds 2008

Dat blijkt uit cijfers van DTZ Zadelhoff. In totaal staat 15,8 procent van de kantorenvoorraad van 49,5 miljoen vierkante meter leeg. Dat komt neer op 7,8 miljoen vierkante meter. In absolute zin is de leegstand daarmee in een jaar tijd met 140.000 m2 afgenomen, ofwel een daling van 1,7 procent. Daarnaast groeit de opname van kantoorruimte in een jaar tijd met 13 procent. Deze combinatie zorgt voor een minder ruime marktsituatie dan een jaar geleden.

Eind 2008 bedroeg de kantorenleegstand 12 procent van de totale voorraad. Dit percentage liep op tot 16 procent eind 2014. Een jaar later is opvallend dat de leegstand voor het eerst weer daalt. Het totale aanbod te koop en te huur staande kantoren komt uit op 8,152 miljoen vierkante meter, 1,9 procent minder dan eind 2014.

Frank van der Sluys, als associate director verantwoordelijk voor Research bij DTZ Zadelhoff: ‘Niet alleen aan de aanbodzijde is een positieve ontwikkeling te zien op de kantorenmarkt, maar ook aan de vraagzijde. In 2015 komt het opnameniveau 13 procent hoger uit dan in 2014. In totaal is 1,206 miljoen vierkante meter kantoor opgenomen door kantoorhoudende organisaties.’

Net als vorig jaar is een duidelijke concentratiebeweging zichtbaar: 47 procent van de landelijke opname wordt in de vier grootste steden van Nederland gerealiseerd. Vorig jaar was dat nog 43 procent. Amsterdam zorgt voor een aandeel van 23 procent in de landelijke dynamiek, gevolgd door Rotterdam met 10 procent en Den Haag en Utrecht met 7 procent. Een groeiend aandeel in de totale opname gaat niet per definitie hand in hand met een lager aandeel van het landelijke aanbod. Momenteel is 33 procent van het landelijke aanbod in de vier grootste steden te vinden, vorig jaar was dat nog 32 procent.

De gemiddelde huurprijs voor kantoorruimte komt eind 2015 op 131 euro per vierkante meter per jaar. Dat betekent een daling van 0,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal kantoorbanen in 2014 is gedaald naar 2.236.850, een afname van 0,9 procent ten opzichte van 2013. Op de bedrijfsruimtemarkt is de opname in een jaar tijd met 18 procent toegenomen. De vijf grootste transacties betreffen allemaal distributiecentra.

Reageer op dit artikel