nieuws

‘Deuren geopend die anders gesloten bleven’

Geen categorie

Voor Klaas Boekschoten (30) is 2015 een schitterend jaar geworden. Hij won de Yardi/Vastgoedmarkt Young Talent Award, maakte promotie en last but not least, kreeg met zijn vriendin ook nog een wolk van een zoon.

Nee, er bestaat geen verband tussen het winnen van de Young Talent Award en de promotie zegt Boekschoten desgevraagd. . Er ontstond dit jaar binnen ASR Vastgoed Vermogensbeheer een nieuwe asset management functie in het kader van de professionalisering op het gebied van winkelcentrummanagement. Zijn nieuwe functie als asset manager commercial real estate is een kans om zijn passie voor winkelcentrummanagement verder vorm te geven.

Begin juni tijdens de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam, werd Klaas uitgeroepen tot winnaar van de Yardi/Vastgoedmarkt Young Talent Award. Boekschoten kreeg de voorkeur boven Suze Gehem, mede-initiatiefnemer van De Groene Grachten en Guido van der Molen, senior adviseur bij Stec Groep.

Het Young Talent zegt veel leuke reacties te hebben gehad, zowel zakelijk als privé. ‘Allemaal positief’, spreekt hij enthousiast, in het hoofdkantoor van verzekeraar ASR in Utrecht. “Mensen willen weten wat zo’n Award precies betekent. Het biedt altijd een  aanknopingspunt voor een gesprek.’

Wat de Young Talent Award  hem concreet heeft opgeleverd buiten de eer? ‘In de 3,5 maand dat ik geselecteerd was als kandidaat en voor het slot debat op de Provada heb ik heel veel informatie vergaard voor de blogs die ik in het kader van mijn kandidatuur moest schrijven’, aldus Boekschoten. ‘Er zijn deuren geopend die anders gesloten zouden zijn gebleven. Heel leerzaam, maar je moet wel die kansen pakken ander gebeurt er niks!’

Een advies voor de kandidaten van de Young Talent Award 2016 heeft hij meteen bij de hand. ‘Oriënteer je zo breed mogelijk, van landelijk vastgoed, tot taxaties tot woningbouw’, doceert Boekschoten. ‘Spreek met zoveel mogelijk mensen en volg het vastgoednieuws op de voet. Want veel vragen hebben betrekking op de meest recente grote transacties of ontwikkelingen.’

Boekschoten was van augustus 2011 tot mei 2015 senior accountmanager commercieel vastgoed bij a.s.r. vastgoed vermogensbeheer en als zodanig verantwoordelijk voor het account management van  de winkelcentra in de regio Midden (Utrecht, Noord- en Zuid-Holland). Voordien vervulde hij drie jaar een soortgelijke functie bij vastgoedbeheerder Actys/Bilfinger Real Estate. Ook heeft hij enige tijd gewerkt voor het vastgoedbedrijf van zijn familie.

 

Automotive 

Hoewel de Award-winnaar het vastgoedvak met de paplepel kreeg ingegoten, lag zijn hart aanvankelijk bij de automotive. Maar een Bachelor, tien jaar geleden, in het kader van zijn studie aan het IVA A, Automotive Management,  in zieltogend Detroit confronteerde hem indringend met de neergang van de Amerikaanse automobielindustrie, waardoor hij toch koos voor de vastgoedsector. Voordat hij zich definitief in die woelige wereld stortte, volgde hij aan Nyenrode Business University een tweejarige Master General Management.

Een belangrijke strategische keuze over het insourcen van het commercieel property management, werd mede op basis van zijn analyserapport een jaar geleden doorgevoerd binnen a.s.r. vastgoed vermogensbeheer.

In zijn nieuwe functie als assetmanager is hij verantwoordelijk voor het optimaliseren van de bestaande winkelcentrumportefeuille. De totale winkelcentrum portefeuille beslaat op dit moment uit tien winkelcentra, variërend  van een binnenstedelijk winkelcentrum als De Passage in Den Haag tot aan ondersteunende District Shopping Center als Terwijde en Vleuterweide in Utrecht.

Volgens Boekschoten is er geen betere basis voor een carrière in het vastgoed dan starten in property management. ‘In dat onderdeel komen eigenlijk alle aspecten van het hele vakgebied aan bod: juridisch, huurovereenkomsten begrijpen, techniek, debiteurenbeheer, administratief, commercieel, contact met huurders. Nadeel is wel dat je beslissingsbevoegdheid, je mandaat, vrij beperkt is maar het is een zéér leerzame opstap binnen het vastgoed. Het aantrekkelijke aan mijn huidige functie is het echt kunnen doorvoeren van veranderingen in winkelcentra, hiervoor ben ik dagelijks bezig met trends bijhouden en sparren met in- externe vastgoed professionals om onze centra nog beter te laten floreren voor nu en in de toekomst.’

Het winkelfonds van ASR Vastgoed Vermogensbeheer focust op A1-high street locaties, (wijk)winkelcentra en supermarkten. Deze centra liggen voornamelijk  nabij de Randstad in attractieve provinciesteden en voorzien een duurzame en maatschappelijke functie in de woonwijk. De centra bevinden zich in het middelgrote segment tussen de 9.000 – 15.000 m2 met gemiddeld twee of drie full-service supermarkten.

 

Planmatige aanpak 

Portefeuille breed is de leegstand binnen de winkelfondsen van ASR Vastgoed met een percentage van onder de drie procent ronduit laag, ook in de winkelcentra.  Maar het managen van winkelcentra is niet gemakkelijk, vertelt hij. Samen met het interne Retailteam van vastgoedprofessionals is het zaak constant alert te blijven op de performance van onze centra, de huurders en de consumentenbezoeken,

Boekschoten werkt momenteel aan een planmatige aanpak om de centra te managen inclusief een interne benchmark, die tegelijkertijd recht doet aan het eigen profiel van elk centrum. ‘We willen kortgezegd vooral dat de consument langer in onze centra vertoeft, meer winkels bezoekt en meer geld uitgeeft’, legt Boekschoten uit. ‘We laten constant onderzoek verrichten naar koopstromen. Cruciaal is de vraag: wat wil de consument in dat specifieke centrum? Waarom komen ze bij ons en niet bij de concurrentie, en waarom komen ze weer terug?’

Of zijn geluk in 2015 nog niet op kon, werd vier maanden geleden ook nog Max geboren, waardoor zoon Luc (3,5) niet meer het rijk alleen heeft in huize  Boekschoten. De jonge vader  begint te stralen als zijn kinderen ter sprake komen. Maar voor ‘pappiedagen’ biedt zijn razend drukke agenda helaas geen ruimte.

 

Wie wordt opvolger Klaas Boekschoten?

Vastgoedmarkt en Yardi zoeken het vastgoedtalent van het jaar. De winnaar van de Yardi/Vastgoedmarkt Young Talent  Award ontvangt een opleidingscheque van 5000 euro, ter beschikking gesteld door ASRE.

Ken je iemand die voor deze titel in aanmerking komt en onder de 37 jaar is? Nomineer hem of haar dan voor de Yardi/Vastgoedmarkt Young Talent Award 2016. Voordragen is mogelijk via het aanmeldingsformulier op de site productie.vastgoedmarkt.nl. De inschrijving sluit op 4 februari 2016. In de week van 14 februari kiezen de jury en de redactie van Vastgoedmarkt vijf kandidaten uit de aanmeldingen. Hun namen worden op 28 februari bekendgemaakt en ze worden voorgesteld in Vastgoedmarkt van maart 2016 (verschijning op 17 maart). Vanaf 28 februari tot 8 juni 2016 kan er via Vastgoedmarkt.nl op de kandidaten worden gestemd.

Tijdens het Trendscongres van Vastgoedmarkt op 21 april 2016 wordt een debatronde gehouden tussen de vijf kandidaten onder leiding van de juryvoorzitter. Na afloop kunnen de toehoorders hun favoriet aanwijzen. De redactie geeft voor het congres al een cijfer voor de inzet van sociale media door de kandidaten. Op basis van deze aspecten worden door de jury drie finalisten voor de prijs genomineerd. Vervolgens kunnen de lezers van Vastgoedmarkt tot 9 juni via Vastgoedmarkt.nl stemmen op hun favoriet voor de prijs.

Het slotdebat vindt plaats tijdens de vastgoedbeurs Provada 2016 in de Rai Amsterdam op donderdag 9 juni om 11.00 uur in de stand van Vastgoedmarkt. Daar stelt de jury vragen en geeft na afloop een cijfer. Op basis daarvan en de stemmen van de lezers wordt de uiteindelijke prijswinnaar gekozen en de Yardi/Vastgoedmarkt Young Talent Award uitgereikt.De Yardi/Vastgoedmarkt Young Talent Award is in het leven geroepen als tegenhanger van, maar ook als aanvulling op de bekende en zeer gewaardeerde Vastgoedmarkt Award voor vastgoedman/vrouw van het jaar. Voor deze laatste onderscheiding komen over het algemeen alleen maar ervaren en gelouterde vastgoedcoryfeeën in aanmerking. 

De onderscheiding moet vooral een stimulans zijn voor jongere vastgoedprofessionals om hun carrière verder vorm te geven.
De genomineerden zijn voorgedragen door de CEO’s en directeuren van de bedrijven waar zij werken.In 2008 vond de eerste uitreiking van Yardi/Vastgoedmarkt Young Talent Award plaats op de Expo Real in München. De redactie van Vastgoedmarkt roept leidinggevenden van vastgoedondernemingen op hun talentvolle medewerkers onder de 37 jaar aan te dragen.

 

 

Reageer op dit artikel