nieuws

Amsterdam in middenmoot bouwkosten

Geen categorie

Amsterdam staat wereldwijd op de 21e plaats als het gaat om bouwkosten. De relatief lage kosten voor Amsterdam hebben te maken met de zwakke positie van de euro.

Amsterdam in middenmoot bouwkosten

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde studie van ingenieursbureau Arcadis. Het bedrijf bracht de bouwkosten in 44 steden op verschillende plekken in de wereld in kaart.

Het duurst om te bouwen zijn de financiële centra in New York, Londen en Hong Kong. De ‘International Construction Costs Index’ laat zien dat valutakoersverschillen een fors effect hebben op bouwkosten, waardoor die in Europese steden wel tot 60 procent lager kunnen zijn. Als bouwkosten blijven stijgen, komt de levensvatbaarheid van de commerciële en publieke sector in de dure steden in gevaar. Bovendien kunnen stijgende kosten en een dalende waarde van de valuta investeerders in deze markten afremmen. Dat kan op termijn leiden tot verschuivingen naar gebieden waar de bouwkosten lager liggen.

In Amsterdam is de bevolking de afgelopen jaren toegenomen. Doordat het aanbod in woningen niet mee is gegroeid, zijn woningprijzen sinds vorig jaar met ongeveer 15 procent gestegen. De gemeente wil daarom jaarlijks ongeveer 5.000 wooneenheden bijbouwen. Dat maakt dat de bouw in de regio Amsterdam weer herstel laat zien met een bescheiden groei voor het jaar 2015 van 1,2 procent en een verdere stijging met 2,2 procent voor volgend jaar.

‘De regio Amsterdam heeft tijdens de crisis veel bouwcapaciteit verloren’, verklaart Wendy Verschoor, directeur gebouwen bij Arcadis in Nederland. ‘Daarom stijgen prijzen in de bouwsector dit jaar met ongeveer 2,7 procent. In 2016 en 2017 stijgen de kosten harder met respectievelijk 4,4 en 6,3 procent. Daarmee zijn de bouwkosten in drie jaar terug op het niveau van voor de crisis.’

Reageer op dit artikel