nieuws

Woningprijzen Amsterdam in 2016 naar nieuwe piek

Geen categorie

De woningprijzen in Amsterdam zijn sinds het dieptepunt medio 2013 met 18 procent gestegen. In Amsterdam worden als enige grote stad weer meer woningen verkocht dan voor de crisis.

Woningprijzen Amsterdam in 2016 naar nieuwe piek

Dat blijkt uit een analyse van het ING Economisch Bureau. Amsterdam neemt daarbij op de Nederlandse woningmarkt een unieke positie in, aldus de ING-economen. In de eerste drie kwartalen van 2015 wisselden er in de hoofdstad 18 procent meer woningen van eigenaar dan in dezelfde periode in 2007. In Utrecht worden nog altijd vijf procent minder woningen verkocht dan voor de crisis; in Rotterdam en Den Haag ligt het aantal verkochte woningen zelfs nog ruim 20 procent lager dan in 2007.

In de meeste provincies ligt het transactieniveau nog zo’n 20 procent lager dan in 2007. In Noord-Hollland ligt dat dankzij Amsterdam hoger dan voor de crisis. Het aantal woningen dat het afgelopen kwartaal werd verkocht in Amsterdam (ruim 3.500) is nu nog maar iets lager dan het huidig aantal te koop staande woningen in die stad (ongeveer 4.000).

Ook de prijzen stijgen in Amsterdam flink sneller dan in andere grote steden. In twee jaar tijd bedroeg de prijsstijging van woningen in de hoofdstad 18 procent. Dat is een twee keer zo grote toename als in Den Haag en Rotterdam. Als dit tempo aanhoudt, zijn Amsterdamse woningen begin volgend jaar weer duurder dan voor de crisis. In Utrecht, Rotterdam en Den Haag zijn prijsstijgingen beperkter. De Amsterdamse prijzen liggen nog 3 procent onder het precrisisniveau, maar woningen zullen volgend jaar waarschijnlijk duurder zijn dan voor de crisis.

Een verklaring voor de snelle prijsstijging in Amsterdam is de ontwikkeling van het woningaanbod. Als gevolg van de crisis lagen nieuwbouwprojecten in Amsterdam lange tijd stil. Zo kwamen er de afgelopen vier jaar slechts 2.600 woningen per jaar bij in de hoofdstad, terwijl de bevolking groeide met zo’n 10.000 mensen per jaar. De groei van de woningvoorraad (0,7 procent) kon de sterke bevolkingsgroei (1,3 procent) hiermee bij lange na niet bijbenen.

Dat in Amsterdam bijna 10.000 huishoudens een kamer of volledige woning tijdelijk te huur aanbieden via Airbnb aan de vele (buitenlandse) toeristen, kan de prijsvorming van woningen ook beïnvloeden. De mogelijkheid om geld te kunnen verdienen met de eigen woning maakt het eigen huis immers waardevoller voor bestaande en potentiële woningbezitters.

Reageer op dit artikel