nieuws

Vraag naar kantoorruimte bereikt recordhoogte

Geen categorie

De vraag naar kantoorruimte in Europa nam in het derde kwartaal van 2015 toe tot iets meer dan 3 miljoen vierkante meter, evenveel als in hetzelfde kwartaal in 2007.

Vraag naar kantoorruimte bereikt recordhoogte

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van JLL. Ook al wordt hiermee niet het vorige topniveau van 13,1 miljoen vierkante meter over heel 2007 gehaald, toch is de opname in het derde kwartaal van 2015 de hoogst genoteerde: 29 procent meer dan in dezelfde periode in het voorgaande jaar. Het jaarvolume stijgt naar schatting tot 11,5 miljoen vierkante meter, een toename van 8 procent vergeleken met 2014. Hieruit blijkt duidelijk dat de stemming in heel Europa verbetert.

Overal in Europa wordt de vraag naar kantoorruimte gestimuleerd door het herstel in diverse markten, zij het elk in zijn eigen tempo. De huuractiviteit in Lyon, een markt die de afgelopen jaren wat achterbleef, liet de grootste stijging in de regio zien en noteerde zijn tot op heden sterkste kwartaal met een toename van 142 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De activiteit in Barcelona groeide met 135 procent ten opzichte van het vorige jaar, de op een na sterkste stijging van opname in Europa. Ook in Parijs was na een tegenvallend begin van 2015 in het derde kwartaal sprake van een aanzienlijke verbetering van de huurniveaus, met een toename van 39 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

De resultaten in Duitsland behoorden tot de beste in Europa. In vier van de vijf grootste steden nam de opname toe vergeleken met het derde kwartaal van 2014. Berlijn, Hamburg, Düsseldorf, Frankfurt en München noteerden een gezamenlijke opname van 775.000 m2, het hoogste cijfer in het derde kwartaal sinds 2006. Door de sterke arbeidsmarkt neemt de vraag naar kantoorruimte nog verder toe. 

Dré van Leeuwen, directeur bij JLL Nederland: ‘In Nederland zien we eveneens dat opnamevolumes zich herstellen. In vergelijking met voorgaand jaar liggen opnamevolumes in Nederland bijna 18 procent hoger. In Amsterdam liggen de opnamevolumes zelfs 23,3 procent hoger dan voorgaand jaar met als gevolg selectieve huurgroei in enkele deelmarkten. Gezien de goede vooruitzichten voor de Nederlandse economie zijn ook wij positief over 2016.’

Reageer op dit artikel