nieuws

Tool voor scheiding corporatiebezit

Geen categorie

Aedes heeft een beslisboom laten maken, die woningcorporaties helpt bij de keuze tussen het juridisch of administratief scheiden van hun zogenoemde DAEB- en niet-DAEB-bezit.

Dat meldt de branchevereniging op haar website. Woningcorporaties moeten uiterlijk 1 januari 2017 een conceptvoorstel indienen bij de Autoriteit woningcorporaties en uiterlijk 1 mei 2017 het definitieve scheidingsvoorstel voor hun sociale bezittingen (DAEB) en hun commerciële portefeuille inclusief de middeldure huurwoningen (niet-DAEB).

De beslisboom, opgesteld door Finance Ideas, leidt corporaties langs de stappen die zij moeten volgen bij het scheiden van DAEB en niet-DAEB. Daarnaast stelde Finance Ideas een tijdpad op voor de scheiding van DAEB en niet-DAEB . Finance Ideas actualiseert de documenten wanneer nodig, bijvoorbeeld bij nieuwe wetgeving.

Woningcorporaties hebben de keus tussen een juridische splitsing, een administratieve splitsing of een hybride vorm. Woningcorporaties met een jaaromzet onder 30 miljoen euro en een klein aandeel niet-DAEB-bezit (maximaal 5 procent van de jaaromzet en maximaal 10 procent niet-DAEB investeringen) hoeven hun activiteiten overigens niet te splitsen. Zij hoeven alleen hun baten en lasten aan het einde van het jaar te scheiden

 

Reageer op dit artikel