nieuws

Toetredingsprotocol completeert KLB-keurmerk

Geen categorie

Vanaf 1 januari is onduidelijkheid in het leegstandbeheer voorgoed verleden tijd: je hebt een KLB-keurmerk of niet.

Toetredingsprotocol completeert KLB-keurmerk

Dat stelt de stichting Keurmerk Leegstand Beheer (KLB). Op verzoek van minister Blok en de Tweede Kamer zijn protocollen geformuleerd die vanaf 1 januari 2016 onderdeel vormen van het KLB-keurmerk. Daardoor krijgen opdrachtgevers van KLB-gecertificeerde bedrijven zekerheid over correcte bedrijfsvoering, juridisch correcte contracten, correcte omgang met tijdelijke bewoners en over correcte naleving van gewone wettelijke regels, zegt de KLB.

‘Eigenlijk zijn onmacht en onzekerheid de kern van de meeste misstanden tussen leegstandbeheerders en bewoners. Bewoners voelen zich soms onheus bejegend en zijn bang hun woonruimte te verliezen. Dat willen wij uit de wereld willen helpen’, zegt Jan ten Hoopen, voorzitter van de stichting Keurmerk Leegstandbeheer.

Sinds de oprichting van het Keurmerk maakt de stichting de normen elk jaar zwaarder. Dit in goed overleg met ambtenaren van het ministerie van Wonen & Rijksdienst, de leegstandbeheerders van branchevereniging VLBN en de door de stichting gecertificeerde leegstandbeheerders. ‘Vanaf 1 januari 2016 gelden onze normen voor álle vormen van leegstandbeheer. Belangrijk onderdeel is de normvoering voor toetreding en gebruik. Hiermee benadrukken wij het wettelijk verbod op huisvredebreuk. En wij voegen er duidelijke voorschriften over verdere omgangsvormen aan toe’, aldus Ten Hoopen.

In overleg met Brandweer Nederland wordt nog gewerkt aan de norm voor brandveiligheid.

Reageer op dit artikel