nieuws

Tien verdachten gedagvaard in omkopingszaak SNS PF

Geen categorie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft Buck Groenhof, Pieter Grasdijk en acht andere voormalige medewerkers van SNS Property Finance gedagvaard.

Tien verdachten gedagvaard in omkopingszaak SNS PF

De tien voormalige medewerkers en acht vennootschappen worden verdacht van oplichting, omkoping, valsheid in geschrift en witwassen in georganiseerd verband. Van medio 2010 tot in 2012 zou in totaal 2,3 miljoen euro aan steekpenningen zijn betaald terwijl SNS Property Finance in zwaar weer verkeerde. De vastgoedfinancier werd in februari 2013 genationaliseerd.

Met nog eens drie bedrijven en vijf natuurlijke personen sloot het OM transacties. ACD, Martinus Advies en Avigliana betalen 150.000 euro, 100.000 euro en 225.000 euro. Hans A. (63), Leo S. (64), beide senior medewerkers, en Hendrik N. (42) en Robert Z. (43) aanvaardden elk een taakstraf van 120 uur. Peter W. (52) krijgt 120 uur taakstraf en een boete van 22.500 euro.

Deze vijf zouden – al dan niet via hun bedrijven – steekpenningen hebben betaald aan hoofdverdachten Groenhof en Grasdijk. Het geld was een tegenprestatie voor de aanstelling die ze van de hoofdverdachten bij SNS Property Finance hadden gekregen, of het behoud ervan. Zo betaalde SNS teveel voor de inzet van de medewerkers, aldus het OM.

Op 30 november en 1 december is er een regiezitting bij de rechtbank Midden-Nederland. Het OM heeft ook ontnemingsvorderingen ingediend.

Reageer op dit artikel