nieuws

Structureel kantorenaanbod: de markt doet zijn werk

Geen categorie

Eind 2015 komt het structurele aanbod op de kantorenmarkt 150.000 m2 lager uit dan in 2012, volgens een schatting van DTZ Zadelhoff. Eind 2012, stond op het hoogtepunt, ruim 3 miljoen vierkante meter structureel in aanbod.

Medio 2015 was 8,4 miljoen vierkante meter kantoorruimte beschikbaar op de markt. Hiervan wordt bijna 2,9 miljoen vierkante meter al drie jaar of langer achtereen aangeboden. Dit structurele aanbod vormt hiermee ruim een derde van het totale aanbod – minder dan in de afgelopen jaren.

De verversingsgraad van het aanbod – aanbod dat nog geen jaar op de markt wordt aangeboden – ontwikkelt zich door de jaren heen redelijk stabiel. In 2015 kwam 2,8 miljoen vierkante meter kantoorruimte in aanbod. Dit vormt, samen met de 5,6 miljoen vierkante meter die langer dan een jaar wordt aangeboden, het totale aanbod aan kantoorruimte in Nederland.

De afdeling Research van DTZ Zadelhoff registreert hoe lang kantoren aan de markt worden aangeboden. In maart 2010 resulteerde deze informatie in de publicatie ‘Het aanbod veroudert’. Destijds stond 1,9 miljoen vierkante meter kantoor structureel in aanbod. Nu, vijf jaar, later is daar 1 miljoen vierkante meter bijgekomen. Het structurele aanbod is verdeeld over 1.250 objecten en vormt 34 procent van het totale aanbod in Nederland.

De afgelopen jaren lijkt het besef te zijn gegroeid dat kantoren die structureel worden aangeboden in de huidige functie niet meer meedoen en wordt steeds vaker door eigenaren naar oplossingen gezocht. Tussen 2007 en 2012 groeide het structureel aanbod stelselmatig tot een niveau van ruim 3 miljoen vierkante meter eind 2012. Daarna is het juist afgenomen en komt ultimo 2015 naar schatting 150.000 vierkante meter lager uit.

Diverse transformaties en onttrekkingen liggen hieraan ten grondslag; aansprekende voorbeelden zijn het voormalige Philips Lighting kantoor in Eindhoven of Diemervijver in Diemen. Frank van der Sluys, als associate director verantwoordelijk voor Research bij DTZ Zadelhoff: ‘Hoewel dergelijke voorbeelden al snel in het oog springen, vinden wij het een goed teken dat er juist ook steeds meer voorbeelden te vinden zijn van kleinschalige transformaties. Zo is rondom het centrum van Nieuwegein een aantal verouderde kantoren succesvol getransformeerd tot woningen. Juist deze voorbeelden die wat minder in het oog springen, geven ons het gevoel dat de markt echt haar werk doet.’

Reageer op dit artikel