nieuws

Sociale huren in grote steden dalen door nieuw wws

Geen categorie

Huurprijzen van sociale huurwoningen in de vier grote steden zullen dalen door het nieuwe woningwaarderingsstelsel (wws).

Dat meldt Cushman & Wakefield op basis van een eigen analyse. Tegelijkertijd zal rondom Rotterdam en in delen van Noord-Brabant, Gelderland en Noord-Holland de gemiddelde huurprijs stijgen. De maximaal redelijke huurprijs zal stijgen in 160 gemeenten, dalen in 229 gemeenten en gelijk blijven in de overige gemeenten, verwacht Cushman & Wakefield.

In de zogenoemde schaarstegebieden krijgen vijftig gemeenten te maken met een daling van de huurprijzen, 84 zien een stijging en in zes gemeenten blijft het huurprijsniveau gelijk. In niet-schaarstegebieden zijn er relatief meer dalingen: 110 met een daling van de huurprijs tegenover 145 met een stijging.

Cushman & Wakefield baseert zijn conclusies op voorbeeldberekeningen voor woningen met een gemiddelde oppervlakte van 70 m2. Aangenomen werd dat gemiddelde woz-waarde van een sociale woning in een gemeente gemiddeld 100.000 euro lager ligt dan de gemiddelde woz-waarde in die gemeente. Ook werd aangenomen dat er in de oude situatie geen minpunten waren voor de woonomgeving.

Reageer op dit artikel