nieuws

RICS: kantorenmarkt herstelt, retailmarkt niet

Geen categorie

De gebruikersmarkten voor kantoren en bedrijfsruimten tonen herstel. De markt voor retailvastgoed blijft zwak. Dat meldt RICS op basis van zijn Monitor Nederlands commercieel vastgoed over het derde kwartaal.

RICS: kantorenmarkt herstelt, retailmarkt niet

De index voor het gebruikerssentiment daalde tot -3. De komende twaalf maanden zal de gebruikersmarkt marginaal herstellen bij kantoren en verder achteruitgaan bij winkels, voorspelt RICS. Veel beter gaat het op de beleggingsmarkt, ondanks een daling van de index voor het investeerderssentiment naar +11. De vraag van beleggers nam fors toe in alle marktsegmenten, vooral vanuit het buitenland. De vastgoedwaarden stijgen licht bij kantoren en industrieel vastgoed en blijven gelijk bij winkels. Tegelijkertijd groeit bij kantoren en winkels de hoeveelheid te koop staand vastgoed, aldus RICS.

Van de Nederlandse respondenten schat 76 procent dat commercieel vastgoed nu tegen of onder de reële waarde wordt gewaardeerd. In het tweede kwartaal dacht nog 84 procent van de respondenten er zo over. Volgens de RICS global cities commercial property monitor is van het commercieel vastgoed in Amsterdam 70 procent geprijsd volgens de reële waarde, ruim 20 procent onder de reële waarde en ruim 10 procent daarboven. Twee derde van de respondenten zegt dat de markt in Amsterdam een positieve omwenteling heeft doorgemaakt. Volgens een derde van de respondenten is de markt nog altijd stabiel, of ontwikkelt zich nog negatief.

Reageer op dit artikel