nieuws

Renteaftrek eigenwoningbezit kost 14,2 miljard

Geen categorie

De overheid was vorig jaar 14,2 miljard euro kwijt aan belastingvoordelen die voortkomen uit de hypotheekrenteaftrek. De totale huurtoeslag – het fiscale voordeel voor huurders – kwam uit op 3,3 miljard euro.

Renteaftrek eigenwoningbezit kost 14,2 miljard

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. In totaal profiteren bijna 4,3 miljoen huishoudens (56 procent) van het fiscale voordeel voor kopers. Bijna de helft (7 miljard euro) komt terecht bij de 20 procent huishoudens met de hoogste inkomens (meer dan 86.400 euro). De 10 procent met de hoogste inkomens (meer dan 113.900 euro) krijgen 4,3 miljard euro voordeel. Dat is ruim 1 miljard meer dan de totale huurtoeslaguitgaven voor huurders met een laag inkomen (3,3 miljard in 2014).

De belastingaftrek voor eigenwoningbezit is de afgelopen vijftien jaar bijna verdubbeld. De totale fiscale aftrek verdubbelde van 2000 tot 2014 van 16,9 miljard naar 33,2 miljard in 2014. Dat bedrag resulteert in een belastingvoordeel voor eigenwoningbezitters van 14,2 miljard. Het maandelijkse belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek bedroeg gemiddeld 280 euro, oplopend tot 510 euro per maand voor de allerhoogste inkomens.

De aangekondigde beperking van de hypotheekrenteaftrek – elk jaar ongeveer een half procentpunt minder voor de hoogste belastingschijf van voorheen 52 procent – zet nog weinig zoden aan de dijk. Voor de hoogste inkomens komt dat neer op 4 euro per maand minder belastingvoordeel.

Reageer op dit artikel