nieuws

Regionale prijsverschillen woningen nemen toe

Geen categorie

In de eerste helft van 2015 stegen de woningprijzen gemiddeld met 3,1 procent. Regionaal nemen de verschillen toe. De prijzen stijgen in de regio’s waar de prijzen al hoog waren.

In de Roots Vastgoedbarometer van het eerste half jaar van 2015 gaan de groot­stedelijke regio’s duidelijk aan kop. Vooral de ontwikkeling van Amsterdam springt daarbij in het oog. Zo zag Amsterdam als enige regio in Nederland de vastgoedprijzen in alle segmenten stijgen, op de regionale woningmarkt zelfs met 8,8 procent. In positieve zin valt ook de ontwikkeling van Eindhoven op. De daling van prijzen op de commerciële vastgoedmarkten kwam hier ten einde, terwijl de prijzen van vooral grondgebonden woningen sterk stegen (+7,6 procent).

In negatieve zin valt de ontwikkeling van vastgoedprijzen in Gooi- en Eemland op. Deze regio is in feite de uitzondering op de regel voor wat betreft het verband tussen de hoge scores op de niveau- en perspectiefindicatoren van de Vastgoedbarometer van het eerste half jaar van 2015. De stijging van de woning­prijzen bleef hier met 1,3 procent duidelijk achter bij het landelijke gemiddelde, terwijl de huurprijzen voor kantoren en bedrijfsruimten verder daalden. Andersom was de ontwikkeling van vastgoedprijzen in Friesland relatief gunstig vergeleken met de scores van deze regio op de niveau-indicatoren.

De Roots Vastgoedbarometer wordt samengesteld op basis van gegevens van NVM en DTZ Zadelhoff.

Reageer op dit artikel