nieuws

‘Prijsvechten, van bouwfraude tot uitverkoop’

Geen categorie

Wat is er toch mis met de bouwsector; er zijn meer vechtcontracten dan ooit en bedrijven als BAM, Ballast Nedam en Strukton lijden al jaren miljoenenverliezen.

Cobouw-journalist Ingrid Koenen ontrafelt met haar boek Prijsvechten – hoe het zover heeft kunnen komen wat de gevolgen zijn, maar ook hoe het anders kan. De top-10 van Nederlandse bouwers draaide tussen 2010 en 2015 een gezamenlijke omzet van ruim 100 miljard euro, maar de aannemerij moest daar 185 miljoen euro verlies op nemen. De winstmarges in de bouw zijn onder het historisch gemiddelde van 3 procent gedoken. Bij Rijksprojecten bieden bouwers consequent 31 procent onder de raming aan.

Zowel grote als kleine bouwprojecten verlopen stroef, met gedoe, meerwerk en rechtszaken. Nee zeggen is geen optie, want ‘voor jou tien anderen’. Het werken tegen extreem lage prijzen heeft zijn weerslag op de kwaliteit, de samenwerking en het belabberde imago van de bouw. Is dat prijsvechten het gevolg van falende bestuurders, een systeemfout in de sector, naïef gedrag? Of is er iets anders aan de hand?

‘Prijsvechten’ legt bloot hoe het zover heeft kunnen komen, wat de gevolgen zijn, maar ook hoe het anders kan. Het bevat voorbeelden van projecten als de wegverbreding A15/Botlekbrug, Coentunnel, Noord-Zuidlijn, Mauritshuis, Internationaal Strafhof en stationskap Gouda, afgewisseld met  verhalen en ervaringen van de koplopers die met wisselend succes proberen bestaande structuren te doorbreken.

Reageer op dit artikel