nieuws

Patrizia verkoopt voor 1,1 miljard woningen aan DW

Geen categorie

Patrizia Immobilien heeft voor 1,1 miljard euro een woningportefeuille met 13.500 Duitse appartementen verkocht aan Deutsche Wohnen. Het woningfonds lijkt er fors aan te hebben verdiend.

Patrizia verkoopt voor 1,1 miljard woningen aan DW

Het betreft een portefeuille die Patrizia dit voorjaar in een off-market-transactie kocht. In mei kocht Patrizia het Zweedse fonds Hyresbostäder en werd daarmee eigenaar van de woningportefeuille en nog 500 Zweedse woningen. In Duitse vastgoedmedia werd dit voorjaar een brutowaarde van het vastgoed van 900 miljoen euro genoemd. Het lijkt erop dat Patrizia binnen een half jaar een forse winst heeft geboekt.

De woninggebouwen bevinden zich grotendeels in Berlijn (5.600 appartementen) en in Kiel (3.800). Het restant ligt in de stadsregio’s van Keulen, Düsseldorf, München, Hamburg en Frankfurt en andere stadsregio’s in het westen van Duitsland. De verkoop aan Deutsche Wohnen wordt in de loop van 2016 afgerond. Een van de redenen die Deutsche Wohnen heeft voor de overname is het grote aantal Berlijnse woningen in de portefeuille. Het woningfonds heeft een focus op de Berlijnse regio.

DW, dat nu nog zo’n 140.000 woningen bezit, wees in oktober voor de tweede keer een overnamebod van branchegenoot Vonovia af. Vonovia, met 370.000 woningen de grootste woningverhuurder van Duitsland, heeft ongeveer 9 à 10 miljard euro over voor DW. Deutsche Wohnen fuseert overigens eind december met LEG Immobilien (110.000 woningen) in een aandelentransactie van 4,6 miljard euro.

Reageer op dit artikel