nieuws

Koopwoningen ruim 3 procent duurder dan jaar eerder

Geen categorie

Bestaande koopwoningen waren in oktober 3,4 procent duurder dan in oktober 2014.

Dat meldt het CBS op basis van onderzoek met het Kadaster naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen. De toename op jaarbasis is bijna net zo groot als in september, toen de grootste prijsstijging in ruim zeven jaar gemeten werd. Sinds het dal in juni 2013 tonen de woningprijzen een licht stijgende trend.

Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen lag in oktober 2015 ongeveer even hoog als in de eerste maanden van 2004. Vergeleken met juni 2013 lagen de prijzen in oktober 6,8 procent hoger. Ten opzichte van augustus 2008, toen de woningprijzen een piek bereikten, is het prijsniveau 16,2 procent lager.

Het Kadaster meldde 17 november al dat het in oktober 16.324 verkochte woningen registreerde. Dat is bijna 14 procent meer dan in oktober 2014. In de eerste tien maanden van 2015 zijn er 142.182 woningen verkocht. Dat is 22 procent meer dan een jaar eerder.

De prijsindex is gebaseerd op registratie van transactieprijzen van woningen door het Kadaster en WOZ-waarden van alle woningen in Nederland.

Reageer op dit artikel