nieuws

ING: veel sectoren profiteren van groei bouwproductie

Geen categorie

Alle Nederlandse bedrijfssectoren groeien in 2015 en 2016. Vooral de bouwproductie herstelt dit jaar met zes procent flink en dit werkt positief uit op andere sectoren.

ING: veel sectoren profiteren van groei bouwproductie

Bijvoorbeeld de groothandel, het wegtransport en de binnenvaart profiteren mee. Dat meldt ING in zijn publicatie Vooruitzicht Sectoren. ‘Door de aantrekkende woningmarkt is het momenteel één en al woningbouw wat de klok slaat in de bouw’, aldus ING-econoom Maurice van Sante. De beëindiging van het lage btw-tarief zorgde in juli wel voor een lichte terugval van de volumes, maar voor geheel 2015 verwacht ING Economisch Bureau een groei van zes procent. Al is het herstel in de utiliteitsbouw en de infrasector volgens Van Sante ‘nog wel beperkt’.

De zakelijke dienstverlening groeit dit jaar en in 2016 stevig door. De detailhandel en horeca profiteren van toenemende koopkracht en vertrouwen onder consumenten. Door de afkoeling van opkomende economieën blijft de groei van de industrie echter gematigd, verwacht ING.

In de detailhandel stijgt het volume naar verwachting in 2015 en 2016 met 2 procent. Net als bij de horeca helpt het toenemende optimisme onder consumenten. Zo bereikte het consumentenvertrouwen in oktober het hoogste niveau in ruim acht jaar tijd. De verkopen van non-foodwinkels zijn nog wel wisselvallig. De omzetontwikkeling in augustus was negatief na twee maanden van groei. Dit komt waarschijnlijk door het in deze maand bovengemiddeld warme weer. De verwachting van ING is dat de volgende maanden weer groei vertonen.

Reageer op dit artikel