nieuws

‘Huurprijzen gemeenten lopen te sterk uiteen’

Geen categorie

Gemeenten hanteren uiteenlopende methoden voor het berekenen van de kostprijsdekkende huur. De vierkante meterprijs van vergelijkbare gebouwen kan tientallen euro’s verschillen.

‘Huurprijzen gemeenten lopen te sterk uiteen’

Dat meldt Bouwstenen voor Sociaal na onderzoek naar de huurprijsberekening door gemeenten. Bij een gebouw uit 2000 van 1.200 m2, een WOZ-waarde van anderhalf miljoen euro, een boekwaarde van  1,2 miljoen en gelijke onderhoudskosten loopt de huurprijs uiteen van 94 tot 110 euro per vierkante meter per jaar. Naarmate het gebouw in de loop van de tijd wordt afgeschreven loopt het verschil op.

Een verklaring voor de verschillen ligt in het al dan niet hanteren van marktwaarde. Bij de vastgoedbenadering gaan gemeenten uit van wat een gebouw in de markt waard is en hanteren ze rekenmethoden uit de vastgoedmarkt. Bij de begrotingsbenadering sluit men aan bij de waarde van het pand zoals dat bij de gemeente in de boeken staat en gemeentelijke rekenmethodieken zoals afschrijvingen. Er worden in de praktijk ook diverse tussenvormen gehanteerd.

Om gemeenten te helpen bij het kiezen van een goede, passende methode hebben financiële experts van de gemeenten Almere, Alphen aan den Rijn, Apeldoorn, Arnhem, Bergen op Zoom, Breda, Utrecht en Zeist een menukaart opgesteld onder leiding van Fakton. Deze publicatie verschijnt 3 december 2015 tijdens de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen voor Sociaal. 

Reageer op dit artikel