nieuws

Hoe het mis liep bij Laurentius

Geen categorie

Voormalig directeur Walter Vermeulen van woningcorporatie Laurentius heeft geschikt met het Openbaar Ministerie over de terugvordering van genoten voordeel, maar hij moet zich nog steeds verantwoorden voor fraude en omkoping.

Hoe het mis liep bij Laurentius

Waar draait het precies om?

Vermeulen en medeverdachte Wim Snoeren van Wildhage Planontwikkeling uit ’s Gravenmoer worden ervan verdacht te hebben verdiend aan frauduleuze vastgoedtransacties. Het gaat om woningtransacties in Breda (Brouwhof), Terneuzen (Schuttershof en Alvarezlaan) en Sint Maartensdijk (Onder de Linden).

Wildhage was bij de vier transacties telkens tussenpartij. De onderneming kocht de woningen, om deze korte tijd later voor een hoger bedrag door te leveren aan de Bredase woningcorporatie Laurentius. Alles bij elkaar ging het om transacties ter waarde van 10 miljoen euro. Volgens berekeningen van het OM bedroeg de winst voor Vermeulen en kompanen 4,4 miljoen euro.

De grootste deal was het appartementencomplex Brouwhof, bestaande uit 148 koop- en (sociale) huurappartementen met parkeergarage op het Drie Hoefijzers-terrein in de Bredase binnenstad. Eind 2011 verkocht gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM het project voor 4,8 miljoen euro aan Wildhage. Laurentius betaalde er later op de dag 6,5 miljoen euro voor.

Volgens het OM werd die winst uitgekeerd aan onder andere Vermeulen. Bij een huiszoeking door de Fiod werd in 2012 in de kruipruimte van het huis van zijn broer een koffer met 700.000 euro in contanten gevonden.

In een ander verband zou Vermeulen volgens het OM omkoping hebben gepleegd, namelijk met het schenken van een schilderij aan de directeur van de inmiddels failliete projectontwikkelaar Nieuwe Borg in Roosteren. Laurentius kocht woningen van het bedrijf in onder meer Roermond en Gilze (Achter de Hoven).

Het bedrijf Wildhage was een gemeenschappelijke onderneming van Wim Snoeren en de begin 2015 overleden Pierre Peeters, voormalig voorzitter van ROC West-Brabant. Volgens berichten in Vastgoedmarkt uit begin 2012 was Wildhage vanaf het begin bij de ontwikkeling van Brouwhof betrokken, met Laurentius als afnemer.

Reageer op dit artikel