nieuws

Herstel vastgoedmarkt: Kadaster verlaagt tarieven

Geen categorie

Het Kadaster verlaagt per 1 januari 2016 een groot aantal tarieven omdat het herstel van de economie en de vastgoedmarkt dat mogelijk maakt.

Dat laat het Kadaster weten in een brief aan zijn gebruikers. Het basistarief voor de meeste producten van Kadaster-online gaat van 3,50 euro naar 2,80 euro. Dat tarief geldt voor onder meer het kadastraal bericht, het hypothecair bericht en het afschrift uit het openbaar register. Het basistarief voor het uittreksel van de kadastrale kaart gaat van 3,50 euro naar 1,50 euro. Gemiddeld gaan de tarieven 10 procent omlaag.

De tariefsverlagingen volgen op verhogingen die volgens het Kadaster nodig waren vanwege de economische tegenwind.  Vanaf 2009 kampte het Kadaster vijf jaar op rij met  een krimpende vraag naar akten en hypotheekstukken vanwege de zwakke economie. In 2009 passeerden nog 382.000 hypotheekstukken, in 2013 nog maar 232.100. Dat jaar leed de dienst nog een verlies van 9,6 miljoen euro.

Reageer op dit artikel