nieuws

Goedkoop woningconcept moet woningnood verlichten

Geen categorie

Met de nieuwbouw van kleine, goedkope en energieneutrale huurwoningen in community-vorm voor eenpersoonshuishoudens denkt het West-Brabantse Cubicco de woningnood te kunnen verlichten.

Goedkoop woningconcept moet woningnood verlichten

In Nederland is 35 procent van de bevolking alleenstaand, maar het woningaanbod is wat betreft oppervlakte en beschikbaarheid niet toegesneden op deze grote groep, stelt Cubicco-oprichter Randy Riteco. ‘De druk op de Nederlandse woningmarkt neemt toe, mede doordat woningcorporaties de laatste jaren nauwelijks kunnen investeren in nieuwbouw. Cubicco realiseert in samenwerking met gevestigde bouwbedrijven als Aan de Stegge in Roosendaal flexibele modulaire woningen onder de sociale huurwoninggrens.’

Aan de Stegge voert de assemblage van de woningen uit. ‘De assemblage van de woningen kan in elke leegstaande fabriekshal. Daarvan zijn er legio in Nederland. Het woningconcept kan een oplossing bieden voor structurele en tijdelijke huisvestingsproblemen. Of het nu gaat om starters, gescheiden mensen, hulpbehoevenden of senioren: wij zijn ervan overtuigd dat nieuwbouw van deze kleine, passende woningen een structurele aanpak is van de wachtlijsten’, aldus Riteco.

Cubicco rolt zijn concept ook internationaal uit. Zo heeft de onderneming in Florida (Verenigde Staten) al woningen gerealiseerd van een label dat veiligheid garandeert bij de zwaarste orkanen. Ook voor Nederlandse gebieden met uitzonderlijke omstandigheden zoals het Groningse aardbevingsgebied en gebieden kwetsbaar voor overstromingen is het concept geschikt, aldus het bedrijf. De woning voldoet bovendien aan de richtlijnen voor het bouwbesluit van 2020.

Reageer op dit artikel