nieuws

First Sponsor nu ook ontwikkelaar in Nederland

Geen categorie

De aankoop van zestien kantoorpanden van Delta Lloyd markeert voor First Sponsor Group een uitbreiding van de Nederlandse activiteiten: niet alleen beleggen, maar ook ontwikkelen.

Dat meldt de Singaporese belegger en ontwikkelaar in een persbericht over de aankoop van de Nederlandse portefeuille. ‘De aankoop fungeert als middel om te diversifiëren naar vastgoedontwikkeling in Nederland via strategische samenwerkingsverbanden met Nederlandse ontwikkelaars en/of vastgoedadviseurs.’ Tot nu toe was First Sponsor Group in Nederland alleen actief als belegger. De onderneming kocht de hotelaccommodatie Arena Towers in Amsterdam-Zuidoost voor 55 miljoen euro en kantoorgebouw Zuiderhof 1 aan Jachthavenweg 121 in Amsterdam. 

Van de kantoorportefeuille van Delta Lloyd staat 34 procent leeg. Een goed herontwikkelingspotentieel is er volgens First Sponsor Group voor bijvoorbeeld Berg en Bosch in Bilthoven, een bedrijvenpark van 34.024 m2 op 415.799 m2 grond nabij een hoogwaardig woongebied ‘waar de Nederlandse koninklijke familie en ceo’s resideren’. Ook in het kantoorpand aan Boompjes 55-57 in Rotterdam ziet de koper herontwikkelingspotentieel.

Kroonjuweel van de portefeuille is volgens de koper de Mondriaantoren in Amsterdam, het op een na grootste gebouw in Amsterdam met als gebruikers Delta Lloyd en Rabobank. De transactie omvat verder onder meer een belang van 50 procent in vof De Omval, eigenaar van winkels nabij de Mondriaantoren.

Op 13 november maakte Delta Lloyd al de verkoop bekend van de zestien kantoorgebouwen voor 226 miljoen euro aan een consortium onder aanvoering van First Sponsor Group. Volgens de koper heeft de portefeuille een verhuurbare vloeroppervlakte van 164.000 m2. De prijs bedraagt na aftrek van onder meer incentives 205,6 miljoen euro, ofwel ongeveer 1.250 euro per vierkante meter. De verwachte netto huurinkomsten bedragen 12,6 miljoen euro per jaar. Daarmee zou het nettorendement op 6,1 procent uitkomen. De huurcontracten hebben een gemiddelde looptijd van 4,5 jaar.

Het kopende consortium bestaat uit vier partijen. Het belang van First Sponsor Group in de aankoop bedraagt 33 procent. De koper verwacht de transactie 30 november af te ronden.

Reageer op dit artikel