nieuws

Drie nominaties voor Groene Baksteen

Geen categorie

Het Haagse Wijnhavenkwartier, de A’DAM Toren in Amsterdam-Noord en de Neude in Utrecht zijn kanshebbers voor de Groene Baksteen 2015 van JLL. Collega-beleggers hebben deze drie kanshebbers genomineerd.

Drie nominaties voor Groene Baksteen

De Groene Baksteen is dit jaar gekoppeld aan een actueel onderwerp in de sector: transformaties. Transformaties spelen een steeds belangrijkere rol bij de verduurzaming van vastgoed door het opnieuw waarde toekennen aan verouderd vastgoed. De Groene Baksteen zal uitgereikt worden tijdens Realwise, het nieuwe jaarlijkse evenement van JLL dat op 26 november plaatsvindt in de Hermitage in Amsterdam.

Voorgaande jaren werd deze onderscheiding uitgereikt aan de meest duurzame belegger om zo het begrip duurzaamheid in de vastgoedsector hoger op de agenda te krijgen. Dat doel is inmiddels bereikt, vandaar dat de groene baksteen vanaf dit jaar gekoppeld zal worden aan een bepaald thema.

De winnaar van de groene baksteen krijgt een duurzaam lidmaatschap aangeboden van JLL for Homeplan ter waarde van 3.500 euro. JLL en Homeplan hebben een samenwerking waarbij wordt geïnvesteerd in een huis, thuis en toekomst voor de allerarmsten in Latijns-Amerika en Zuidelijk Afrika. Het huis is geen doel op zich, maar een middel om bewoners een kans te geven zich verder te ontwikkelen.

De transformatie van het voormalig ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Veiligheid en Justitie in het Haagse Wijnhavenkwartier is de grootste transformatie van dit moment. Het multifunctionele complex van ongeveer 50.000 m2 herbergt de Universiteit Leiden, woningen en commercieel vastgoed. De transformatie is een ontwikkeling van Heijmans Vastgoed en investeerder Syntrus Achmea Real Estate & Finance.

De A’DAM Toren betreft de transformatie van het voormalige Shellkantoor ‘Toren Overhoeks’ naar een multifunctionele toren. In een compact bestaand gebouw wordt een verticale stad gerealiseerd waar dagelijks 3.000 tot 5.000 bezoekers worden ontvangen. A’DAM Toren heeft een iconisch observatiepunt, werkruimten voor creatieve industrie, een boutiquehotel, club en diverse horeca waaronder een ronddraaiend restaurant. De transformatie is een co-creatie van Lingotto en de eindgebruikers en mede-ontwikkelaars Duncan Stutterheim, Sander Groet en Hans Brouwer.

Het voormalige postkantoor in Utrecht krijgt een nieuwe publieke ontmoetingsfunctie voor de binnenstad van Utrecht. Het monumentale gebouw uit 1924 wordt getransformeerd naar een multifunctionele ontmoetingsplek van17.000 m2 waar de centrale bibliotheek gecombineerd wordt met horeca, winkels, een foodmarkt en een publieke fietsenstalling. De transformatie is een ontwikkeling van ASR Vastgoed.

Naast de Groene Baksteen reikt JLL tijdens Realwise ook de Gouden Baksteen uit en wordt de Dutch Capital Markets Outlook 2015 gepresenteerd.

Reageer op dit artikel