nieuws

Corporaties werken goedkoper

Geen categorie

Corporaties hebben hun beïnvloedbare bedrijfslasten in 2014 laten dalen met 5,0 procent. Dat meldt corporatiekoepel Aedes op basis van zijn tweede benchmark.

Corporaties werken goedkoper

De sociale huisvesters hadden vooral lagere personeelskosten en lagere incidentele lasten, omdat ze minder geld kwijt waren aan reorganisaties. Ook leidde het aanscherpen van definities tot betere datakwaliteit. Deze administratieve verbetering leidde tot een optische daling van de beïnvloedbare netto bedrijfslasten van 5,1 procent ten opzichte van 2014.

In totaal daalden de gemiddelde beïnvloedbare netto bedrijfslasten zo met 100 euro tot 925 euro. Maar de niet-beïnvloedbare bedrijfslasten zijn gestegen. Dat kwam vooral door de verhuurdersheffing, die steeg van 45 miljoen in 2013 naar ruim 1,1 miljard euro in 2014. Daardoor zijn de totale bedrijfslasten van woningcorporaties gestegen van 3,3 miljard naar 4 miljard euro, aldus Aedes.

Reageer op dit artikel