nieuws

‘Corporaties houden scheefwonen zelf in stand’

Geen categorie

De gebrekkige doorstroming van de sociale naar de vrije sector wordt veroorzaakt door de weigering van corporaties om het scheefwonen aan te pakken.

Dat stelt Vastgoedbelang in reactie op een rapport van ABF Research. Het onderzoeksinstituut concludeert dat 15 procent van de huishoudens teveel verdient om in een sociale huurwoning te zitten. Volgens Vastgoedbelang is 40 procent van de sociale huurwoningen – ofwel één miljoen – in de vrije sector te verhuren. Door dat niet te doen, houden de corporatie het scheefwonen in stand. ‘Corporaties hebben de kaarten in hand, maar weigeren te leveren’, concludeert Vastgoed Belang. ‘Om de doorstroming van deze groep te stimuleren blijft de huidige inkomensafhankelijke huurverhoging dus nodig.’

Co Koning, directeur van Vastgoed Belang, hekelt de opstelling van de sociale huisvesters. ‘Zij houden de huursector moedwillig in de wurggreep. Met het oog op de maatschappelijke taak van corporaties is dat onbegrijpelijk. Bovendien concurreren zij zo op oneerlijke wijze met marktpartijen, die wel degelijk in het middensegment willen verhuren.’ De oplossing ligt volgens vereniging Vastgoed Belang voor de hand. Corporaties moeten hun dure bezit aan particuliere beleggers verkopen.

Reageer op dit artikel