nieuws

BREEAM-NL In-Use ook geschikt onderwijsgebouw

Geen categorie

Met BREEAM-NL In-Use kan de duurzaamheid van bestaande gebouwen worden beoordeeld Tot op heden kan het keurmerk nog niet worden toegepast op onderwijsgebouwen. Met behulp van Universiteit Utrecht, Saxion Hogescholen, TU Eindhoven en VU Amsterdam komt daar verandering in.

De onderwijsinstellingen doen als pilot mee om het keurmerk ook geschikt te maken voor onderwijsgebouwen. Onlangs kwamen zij bijeen om de eerste ervaringen uit te wisselen.

De motivatie om mee te doen verschilt per onderwijsinstelling. Zo was de TU Eindhoven al gestart om BREEAM-NL In-Use te gebruiken voor vier bestaande gebouwen, met als doel ze daarna ook daadwerkelijk te certificeren. ‘Maar we zijn hierin vastgelopen’, laat Thijs Meulen, Beleidsmedewerker Vastgoed Advisering weten. ‘Daarom willen we nu gezamenlijk met andere instellingen optrekken.’

Universiteit Utrecht doet mee omdat BREEAM-NL past binnen de duurzame ambities van de universiteit. ‘Voor alle nieuwbouwprojecten wordt BREEAM-NL Nieuwbouw al toegepast om de duurzaamheidsambitie Excellent te halen. Voor drie bestaande gebouwen hebben we vorig jaar een zelf-assessment gedaan met behulp van BREEAM-NL In-Use. Hieruit kon worden geconcludeerd dat BREEAM-NL In-Use een geschikte methode is om bij te dragen aan de duurzaamheidsambities van de Universiteit Utrecht’, aldus Hannah van der Leij, Adviseur Duurzaamheid bij Universiteit Utrecht.

Ook VU Amsterdam heeft een duidelijke motivatie om deel te nemen. Ilko van Genderen van de Facilitaire Campus Organisatie: ‘We willen alle nieuwbouw volgens BREEAM-NL bouwen. Maar we willen ook bestaande bouw certificeren. Officieel kun je al aan de slag door bepaalde ruimtes uit te sluiten, maar wij vinden dat het uitgangspunt moet zijn dat het gehele gebouw beoordeeld wordt. Samen met andere onderwijsinstellingen is daarom dit initiatief opgestart.’ Saxion Hogescholen grijpt meteen de mogelijkheid aan om studenten mee te laten werken aan dit actuele thema. Derdejaars student Bouwkunde Mitchel Kers: ‘Het geeft mij de kans mee te werken aan iets wat in de praktijk wordt gebruikt.’

Het BREEAM-NL In-Use voor schoolgebouwen wordt belicht tijdens de DGBC participantenbijeenkomst op 19 november in Amsterdam.

Reageer op dit artikel