nieuws

‘Bevolkingsgroei maakt veel meer bouwlocaties nodig’

Geen categorie

Er moeten het komende decennium jaarlijks 85.000 tot 95.000 woningen bijkomen om de bevolkingsgroei bij te benen. Dat kan niet alleen binnenstedelijk. Nieuwe bouwlocaties zijn dus nodig.

‘Bevolkingsgroei maakt veel meer bouwlocaties nodig’

Dat stelt de NVB (Nederlandse vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers) op basis van een rapport van onderzoeks- en adviesbureau Rigo. Volgens de NVB komt de jaarproductie in 2016 ‘met een beetje geluk’ uit op 60.000 huur- en koopwoningen. Dat is ‘volstrekt onvoldoende om de bevolkingsgroei op te vangen’, aldus de NVB. Volgens het CBS heeft Nederland in 2040 18 miljoen mensen. Dat is een miljoen meer dan tien jaar geleden werd aangenomen en 167.000 meer dan in 2012 werd gedacht.

‘In de huidige praktijk zien we dat provincies eerder bouwplannen afknijpen dan willen bevorderen. Maar daarmee roepen zij grote problemen over zich af’, aldus Nico Rietdijk, directeur van de NVB. Hij pleit ook voor een flexibeler toepassing van het Bouwbesluit bij transformatie; de zogeheten ladder voor duurzame verstedelijking is volgens de NVB ‘niet bepaald bevorderlijk’ voor de woningbouwproductie.

‘Nota bene nu volop blijkt dat de bevolking (veel) harder groeit dan eerder werd voorzien, moeten marktpartijen en gemeenten op basis van deze ‘ladder’ toch gaan beargumenteren dat er naar hun bouwprojecten genoeg vraag is’, aldus Rietdijk. ‘Dit zorgt alleen maar voor veel overdreven ambtenarij, vertraging en dus hogere kosten, die uiteindelijk door de klant en de belastingbetaler moeten worden opgebracht.’

Reageer op dit artikel