nieuws

Ballast Nedam duikt op in fraudezaak rond Kristal

Geen categorie

Ruud Jacobs, oud-directeur bij Ballast Nedam, duikt op in een mogelijke fraudezaak rondom Ballast Nedam en de opgeheven projectontwikkelaar Kristal. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Ballast Nedam duikt op in fraudezaak rond Kristal

De NRC heeft de hand gelegd op een onderzoek van Deloitte uit 2009 en 2010 naar mogelijke fraude en omkoping bij Ballast Nedam en Kristal. Kristal was een commerciële projectontwikkelaar, opgericht door zeven woningcorporaties in de Randstad. Twee managers van Kristal zouden minstens 750.000 euro hebben ontvangen van Ballast Nedam voor het gunnen van drie bouwprojecten aan Ballast Nedam. Het zou gaan om woonwerkcomplex Cité in Rotterdam en woningprojecten Parkrand en Scala in Amsterdam.

Het Deloitte-rapport in opdracht van Kristal bevat een brief van toenmalig divisiedirecteur Ruud Jacobs van Ballast Nedam, over een zogenoemde ‘aanbrengfee’. In deze brief uit 2004, gericht aan de dochter van Kristal-manager Kees (van Schaik; de NRC noemt geen achternamen), belooft Jacobs haar dat zij 3 procent van het aanbestede bedrag zal krijgen van de projecten die een BV op haar naam aanbrengt bij Ballast Nedam. Ook hoofd uitvoering Jo (Timmermans) van Kristal zou hierbij betrokken zijn.

De forensische accountants van Deloitte stuitten verder op een handgeschreven tekst dat er 750.000 euro moet worden betaald aan een onderinstallateur die ook telkens wordt ingehuurd. Volgens een klokkenluider van Ballast Nedam was dit bedrag in werkelijkheid een vergoeding die Kees van Ballast Nedam ontving ‘voor het aanbrengen van een opdracht vanuit Kristal’, zo citeert NRC het Deloitte-rapport. Ballast laat ook de eigen accountant KPMG onderzoek doen.

KPMG rapporteert in augustus 2010 aan de Ballast-directie over betalingen die niet goed onderbouwd of niet herleidbaar zijn. Eind augustus 2010 stapt Ruud Jacobs op bij Ballast Nedam. Betrokkenen bevestigen dat het vertrek te maken heeft met de zaak-Kristal. De Fiod besloot uiteindelijk om geen strafrechtelijk onderzoek te starten. De opheffing van Kristal was volgens betrokkenen een van de redenen.

Het is de tweede keer dat de naam van Jacobs opduikt in een fraudezaak. In 2013 bleek dat Jacobs en Ballast Nedam met het OM hadden geschikt in de fraudezaak van de veroordeelde oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Voor de overname van Ballast Nedam door Renaissance heeft deze affaire geen gevolgen. Het bod is sinds een aantal dagen definitief. In een reactie aan NRC stelt Jacobs niet inhoudelijk op de zaak in te willen gaan.

Reageer op dit artikel