nieuws

Woningprijzen in Amsterdam meest gestegen

Geen categorie

In het derde kwartaal van 2015 stegen de prijzen van bestaande koopwoningen het hardst in Amsterdam. Ook in de andere drie grote steden lagen de prijzen hoger dan in 2014.

Woningprijzen in Amsterdam meest gestegen

Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van CBS en het Kadaster. Met het aantrekken van de woningmarkt stijgen ook de prijzen van aan woningmarkt gerelateerde diensten voorzichtig. Met bijna 10 procent was de prijsstijging in Amsterdam het grootst. In Utrecht waren woningen 7,3 procent duurder dan een jaar eerder. In Rotterdam en Den Haag was de prijsstijging respectievelijk 5,0 en 4,1 procent. Voor Rotterdam en Utrecht zijn dit de grootste prijsstijgingen sinds het begin van de crisis op de woningmarkt in 2008.

Zeeland is de enige provincie waar de prijzen van bestaande koopwoningen lager lagen dan een jaar eerder. Hier waren de huizen in het derde kwartaal 0,7 procent goedkoper. Ook de groei van het aantal verkopen in Zeeland blijft achter bij de rest van Nederland. De prijsstijging was het grootst in Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland.

Net als in de voorgaande vijf kwartalen zijn alle woningtypen duurder dan een jaar eerder. Met respectievelijk 4,2 en 4,1 procent was de prijsstijging van appartementen en hoekwoningen het grootst. Vrijstaande woningen stegen het minst in prijs.

Met de aantrekkende woningmarkt nemen ook de prijzen van diensten gerelateerd aan de aan- en verkoop van een huis langzaam weer toe. De prijzen die taxateurs voor hun diensten in rekening brachten, stijgen al enkele kwartalen op rij. In het tweede kwartaal van 2015 lagen de prijzen 2,7 procent hoger dan een jaar eerder. De prijzen die makelaars in rekening brachten voor de bemiddeling bij de aan- en verkoop van een woning stegen in het tweede kwartaal met 0,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit was de eerste prijsstijging na het laatste kwartaal van 2009. In de prijzen van notariële diensten met betrekking tot onroerend goed, zoals het passeren van koopaktes en het registreren van hypotheekaktes, is het aantrekken van de woningmarkt nog niet terug te zien. Deze prijzen dalen al geruime tijd. Dat hangt onder meer samen met het vrijgeven van de vaste notaristarieven.

Reageer op dit artikel