nieuws

Voormalig SEB verkoopt Quartier Potsdamer Platz ‘voor 1,4 miljard’

Geen categorie

Savills Fund Management heeft een vastgoedportefeuille aan Potsdamer Platz in Berlijn verkocht aan Brookfield Property Partners. Met de verkoop zou een bedrag van 1,4 miljard euro zijn gemoeid.

Voormalig SEB verkoopt Quartier Potsdamer Platz ‘voor 1,4 miljard’

Dat meldt het Duitse vastgoedmedium Thomas Daily. De portefeuille aan Quartier Potsdamer Platz bestaat uit 267.000 m2 verhuurd vloeroppervlak aan commercieel en residentieel vastgoed. Daaronder zeven kantoren, vijf woongebouwen, winkelcentrum Potsdamer Platz Arkaden, het Mandala Hotel, bioscoop Cinemaxx en dertig restaurants en cafés. Savills Fund Management is het voormalige SEB Asset Management. Savills kocht de Duits-Zweedse asset manager in maart voor 21,5 miljoen euro.

Brookfield is een Canadees investeringsplatform. Volgens de Duitse evenknie van de AFM heeft Brookfield de aankoop verricht met het Koreaanse staatsfonds KIC. De gemiddelde bezettingsgraad van de vastgoedportefeuille bedraagt ongeveer 80 procent. Het totale bruto vloeroppervlak van Quartier Potsdamer Platz bedraagt 500.000 m2. In het laatste financiële verslag van SEB (juli 2015) wordt de portfolio gewaardeerd op 1,3 miljard euro. De koop wordt naar verwachting voor eind dit jaar afgerond. CBRE adviseerde de koper.

SEB had het vastgoed op Potsdamer Platz gekocht op de piek in de markt in 2008 voor zijn ImmoInvest-fonds. Het  500.000 m2 grote Quartier Potsdamer Platz is in 1998 opgeleverd door de ontwikkeltak van Daimler Group. Dit voorjaar werden de Chinese investeerders Ping An (verzekeraar) en Fosun Internationaal (conglomeraat) genoemd als potentiële kopers van de portefeuille. SEB vroeg er naar verluidt 1,5 miljard euro voor.

Reageer op dit artikel