nieuws

Spaanse banken wacht miljardenclaim

Geen categorie

Spaanse banken moeten ten onrechte ontvangen rente uit woninghypotheken teruggeven aan particulieren. Het kan gaan om 20 miljard euro.

Spaanse banken wacht miljardenclaim

Dat heeft de Europese Commissie bepaald, schrijft De Volkskrant. Het gaat om banken die hypotheken hebben verstrekt met een flexibele rente. Hierbij word de rente periodiek afgestemd op de ontwikkeling van Euribor, de rekenrente tussen banken onderling. Bij 2 miljoen van deze hypotheken gold een clausule waarbij de rente op een bepaald punt niet verder kon zakken.

In mei 2013 schrapte het Spaanse hooggerechtshof deze bodemclausule echter bij veel banken wegens onrechtmatigheid. De meeste banken schaften toen de clausule af. De Europese Commissie heeft nu echter bepaald dat de clausule ook met terugwerkende kracht ongeldig is. Veel banken moeten de ten onrechte geïnde rente nu terugbetalen. Omdat de hypotheekrente net als elders in de Westerse wereld fors is gedaald, gaat het om grote bedragen.

Volgens belangenorganisatie Adicae zouden honderdduizenden hypotheeknemers jaarlijks gemiddeld 3.000 euro aan rentedaling niet uitgekeerd hebben gekregen. De potentiële schade voor banken zou 36 miljard euro bedragen. In de praktijk schat Adicae dat de kwestie Spaanse banken maximaal 20 miljard euro kan kosten. Analisten verwachten een lang slepend juridisch steekspel, al was het maar omdat naar schatting 200.000 hypotheeknemers ten onrechte uit hun huis zijn gezet. Als ze de ten onrechte betaalde rente zouden terugkrijgen, hadden deze huishoudens waarschijnlijk wel aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen.

Hoewel het Spaanse hooggerechtshof de kwestie opnieuw moet beoordelen, gaan juristen ervan uit dat de banken het geld alsnog aan hun klanten zullen vergoeden. De bank die het hardst zou kunnen worden getroffen is BBVA, naast Santander de grootste bank van Spanje. Andere banken die worden genoemd zijn Unicaja, Liberbank, Ibercaja, BMN, Sabadell en Popular.

Reageer op dit artikel