nieuws

Snelste stijging huurprijzen in Den Haag en Amsterdam

Geen categorie

In het derde kwartaal zijn de huurprijzen van vrijesectorwoningen in de populairste huursteden in Den Haag het hardst gestegen (9,2 procent), op de voet gevolgd door Amsterdam met 9 procent.

Dat blijkt uit kwartaalonderzoek van Pararius.nl. Onbetwist duurste huurstad is sinds jaar en dag Amsterdam, met een gemiddelde huurprijs voor vrijesectorwoningen van 21,04 euro per vierkante meter ofwel 2.155 euro per maand. In 2010 lagen de huurprijzen in Amsterdam nog op gemiddeld 16 euro per vierkante meter. Vergeleken met de huurprijzen in de andere populaire steden liggen die in Amsterdam minimaal de helft hoger. Duurste huurstad na Amsterdam is dankzij een aanzienlijke expatgemeenschap Den Haag.

In de hofstad bedraagt de gemiddelde huurprijs in het derde kwartaal 1.518 euro en de vierkantermeterprijs 14,51 euro. Eindhoven is opgestoomd naar de derde plek met een gemiddelde huurprijs van 1.291 euro (12,36 euro per vierkante meter), 3,2 procent meer dan een jaar eerder. Daarna volgt Utrecht (1.244 euro, 14,81 euro per vierkante meter), een stijging van 5,1 procent op jaarbasis. Rotterdam komt daar net achter (1.233 euro, 13,08 euro per vierkante meter), 4,6 procent meer dan eind september 2014. Tilburg is aanzienlijk goedkoper met een gemiddelde huurprijs van 1.102 euro (9,89 euro per vierkante meter), een stijging van minder dan 1 procent.

Jasper de Groot, directeur van Pararius, constateert dat de huurprijzen in Amsterdam steeds harder stijgen. ‘De markt dendert keihard door.’ In het tweede kwartaal bedroeg de stijging in de hoofdstad nog 7,1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014 (2.120 euro per maand). Dankzij Amsterdam is Noord-Holland met een vierkantemeterprijs van 18,22 euro (+10 procent) de duurste provincie om in de vrije sector te huren. In Nederland ligt de huurprijs in de vrije sector op gemiddeld 13,27 euro per vierkante meter.

Reageer op dit artikel