nieuws

PGGM wil CO2-uitstoot halveren met data Geophy

Geen categorie

Geophy gaat de CO2-uitstoot in kaart brengen van de vastgoedportefeuilles van PGGM. Nederlands tweede pensioenbelegger zet zo zijn eis van een halvering van de CO2-uitstoot kracht bij.

PGGM wil CO2-uitstoot halveren met data Geophy

PGGM en Geophy (voorheen Officerank) zijn daartoe een exclusieve samenwerking aangegaan, meldden ze 23 oktober in een persbericht. De technologie van analyseplatform Geophy en het gebruik van big data zullen ‘voor het eerst volledige transparantie’ opleveren over de ‘CO2-belasting’ van wereldwijde vastgoedbeleggingen, tot op het niveau van individuele gebouwen, aldus de partners. Zo kan PGGM de CO2-belasting van zijn vastgoedportefeuille vergelijken met die in lokale markten.

‘Met de data en inzichten van Geophy zetten we een belangrijke nieuwe stap om volledig inzicht te krijgen in de CO2-prestaties van onze vastgoedbeleggingen’, aldus Hans op ’t Veld, hoofd beursgenoteerd vastgoed van PGGM. De pensioenbelegger voldoet hiermee naar eigen zeggen aan de wens van de klanten. Die willen weten hoe ze met hun beleggingen kunnen bijdragen aan ‘de oplossing van het klimaatprobleem’.

Gevraagd naar wat PGGM met de informatie gaat doen, zegt Op ’t Veld in het Financieele Dagblad:: ‘We gaan concreet eisen stellen aan de CO2-reductie. Daarin zijn we ambitieus. De CO2-belasting moet met de helft omlaag. Ondernemingen zijn daar al mee bezig,maar we vragen ze een stap verder te gaan er daarover te rapporteren.’  

In 2014 verdubbelde PGGM al zijn aandeel privaat en beursgenoteerd vastgoed in de hoogste duurzaamheidscategorie Green Stars, meldt de pensioenbelegger in het persbericht op basis van nieuwe gegevens van GRESB (The Global Real Estate Sustainability Benchmark). De belangrijkste klant van PGGM, het Pensioenfonds Zorg en Welzijn, had per 31 december 2014 een vastgoedportefeuille ter waarde van 24.051 miljoen euro, zo blijkt uit onderzoek van Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel