nieuws

Nieuwbouw nodig tegen sterke prijsstijging woningen

Geen categorie

Om oververhitting van de woningmarkt in steden van de Randstad te voorkomen, is nieuw aanbod nodig. Dat schrijft Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars in de derde kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten 2015.

In steden in de Randstad zoals Amsterdam en Utrecht krimpt het aanbod van met name de lagere woningprijsklassen dermate, dat binnen deze segmenten intussen alweer sprake is van een verkopersmarkt. Het creëren van meer aanbod is in deze woningmarktgebieden essentieel om sterkere prijsstijgingen te voorkomen. Dit betekent dat hier een belangrijke rol is weggelegd voor gemeenten, provincies, ontwikkelaars en beleggers om extra aanbod te ontwikkelen voor de toegenomen woningvraag, aldus Dynamis.

Ook in de overige regio’s is intussen het herstel zichtbaar in het aantal verkopen en een teruglopend aanbod. Het totale aanbod beschikbare koopwoningen is in het derde kwartaal gedaald naar 192.000 woningen. In het tweede kwartaal van dit jaar waren dat nog 200.000 woningen. Ten aanzien van de aanbodpiek in 2013 is het aantal te koop staande woningen nu met 17 procent gedaald. In totaal zijn in het derde kwartaal 42.527 woningen verkocht. Dit is een stijging van 18 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2014.

Reageer op dit artikel