nieuws

‘Möllenkamp krijgt geen eerlijk proces’

Geen categorie

Volgens de advocaten van oud-Rochdaledirecteur Hubert Möllenkamp kan hij geen eerlijk strafproces meer krijgen door zijn ontkenningen bij de parlementaire enquêtecommissie over het aannemen van steekpenningen.

‘Möllenkamp krijgt geen eerlijk proces’

Daarom moet de tenlastelegging voor meineed door de Amsterdamse rechtbank nietig worden verklaard, aldus de verdediging. Het Openbaar Ministerie verdenkt de voormalige corporatiedirecteur onder meer van het aannemen van steekpenningen, belastingfraude en witwassen van onder meer geldbedragen, auto’s en onroerende goederen en van meineed. Volgens de verdediging is Möllenkamp door de Staat tijdens de parlementaire enquête woningcorporaties gedwongen tot een ontkennende verklaring. Hij werd in het openbaar verhoord tijdens die enquête en de commissie zou hem niet gewezen hebben op zijn zwijgrecht. De commissie vroeg hem herhaaldelijk of hij zich ooit heeft laten omkopen. Dat werd bij hoog en laag ontkend. Het OM heeft naar aanleiding van dat optreden de aanklacht tegen Möllenkamp uitgebreid met de verdenking van meineed.

Ook de verdenkingen tegen Möllenkamp van witwassen en belastingfraude moeten volgens zijn advocaten uit de tenlastelegging worden geschrapt. Deze verdenkingen zouden veel te vaag zijn geformuleerd, waardoor Möllenkamp geen idee zou hebben waartegen hij zich moet verweren. Voor zover bekend is het de eerste keer dat iemand die ook verdachte is in een strafproces wordt vervolgd wegens meineed tegenover een parlementaire enquêtecommissie. De rechtbank beoordeelt de kwestie pas in het eindvonnis.

Behalve Möllenkamp staan ook zijn vrouw en twee zakenpartners terecht. Zijn vrouw is niet op de zitting aanwezig. Voor het strafproces zijn zeven zittingsdagen uitgetrokken.

Rochdale zette Möllenkamp in 2009 aan de dijk en claimt miljoenen van de ‘Maserati-man’. De oud-topman wekte grote publieke commotie doordat hij als sociaal huisvester in een peperdure Maserati reed. Rochdale had voor de topman zelfs een taxivergunning geregeld en een blauw nummerbord, zodat zijn chauffeur vrijelijk over de trambaan kon rijden.

Reageer op dit artikel