nieuws

Minder huishoudens met betalingsachterstand hypotheek

Geen categorie

Het aantal huishoudens met langdurige betalingsachterstanden op hun hypotheek is voor het eerst in tien jaar tijd gedaald. Dat blijkt uit de BKR Hypotheekbarometer van oktober.

De daling is echter miniem. In oktober hebben 112.681 huishoudens een betalingsachterstand op de hypotheek van meer dan vier maanden. In april ging het nog om 112.800 huishoudens. Het aantal is sinds het uitbreken van de crisis najaar 2008 ruim verdrievoudigd; destijds hadden slechts 34.000 huishoudens langdurige betalingsachterstand op hun hypotheek.

Peter van den Bosch, algemeen directeur van BKR, spreekt van een trendbreuk maar relativeert de cijfers ook. ‘Het is mooi om te zien dat er minder mensen in de financiële problemen komen met hun hypotheeklasten. Maar wij durven nog niet te juichen. Bij BKR worden alleen leningen en betalingsachterstanden daarop geregistreerd. Van hypotheken worden alleen betalingsachterstanden van meer dan vier maanden vastgelegd.

Los van de betalingsachterstanden op leningen en hypotheken kampen in Nederland ruim 2,3 miljoen huishoudens met minimaal één betalingsachterstand bij bijvoorbeeld de Belastingdienst, woningcorporaties, zorgverzekeraars, energieleveranciers of DUO (studieschulden). ‘Met een kleine daling op de betalingsachterstanden bij hypotheken schiet de samenleving niets op als de achterstanden en uitstaande schulden bij de Belastingdienst en de studieschulden sterk toenemen. Het probleem verplaatst zich in dat geval en de totale problematiek neemt toe’, aldus Van den Bosch.

Reageer op dit artikel