nieuws

Jaarlijks 11.000 nieuwe woningen door transformatie

Geen categorie

Sinds begin 2012 zijn er per jaar ruim 11.000 woningen bijgekomen door (delen van) bestaande gebouwen om te vormen tot woningen. Vooral kantoor- en winkelpanden werden vaak tot woningen verbouwd.

Jaarlijks 11.000 nieuwe woningen door transformatie

Dit meldt CBS op basis van een eerste onderzoek naar transformaties op de woningmarkt. In totaal werden er de afgelopen 3,5 jaar bijna 40.000 nieuwe woningen door hergebruik van panden aan de woningvoorraad toegevoegd. Vaak ging het om relatief weinig woningen per pand: bij ruim 40 procent van de verbouwingen werden minder dan tien woningen per pand toegevoegd.

Het ombouwen van kantoorpanden leverde sinds 2012 bijna tienduizend nieuwe woningen op. Bij voormalige winkelpanden waren dat er bijna 4800. Ook scholen, boerderijen of panden met een industriële functie werden de afgelopen jaren tot woningen omgebouwd.

Transformaties van zorginstellingen naar woningen en bijvoorbeeld van een enkelvoudige woning naar meervoudige studentenwoningen waren voornamelijk administratief van aard. Dat wil zeggen dat er woningen aan de voorraad zijn toegevoegd of eruit zijn verwijderd zonder dat er is verbouwd of gesloopt.

Ongeveer 20 procent van de transformaties vond plaats in Noord-Holland en 19 procent in Zuid-Holland. In Amsterdam, Den Haag en Groningen werden (delen van) gebouwen het vaakst tot woning omgevormd.

Reageer op dit artikel