nieuws

IVBN: doe geen zaken met ‘schikkingspartijen’

Geen categorie

Doe in beginsel geen zaken (meer) met partijen met wie het Openbaar Ministerie een schikking heeft getroffen. Dat adviseert het bestuur van IVBN aan haar leden.

IVBN: doe geen zaken met ‘schikkingspartijen’

Het bestuur van IVBN heeft een hernieuwd advies van de IVBN Commissie van Toelating en Integriteit (CvTI) overgenomen om ‘uiterst terughoudend te zijn om (weer) over te gaan tot reguliere vastgoedtransacties met partijen met wie het Openbaar Ministerie eerder een aan vastgoed gerelateerde schikking heeft getroffen’. In het advies wordt benadrukt dat het Openbaar Ministerie alleen schikt als er een bewijsbare zaak is, die in een rechtszaak tot een veroordeling kan leiden.

Het advies van de CvTI is verschenen naar aanleiding van een vraag vanuit de ledenkring over het al dan niet ‘normaliseren’ van de (zakelijke) betrekkingen met een partij met wie eerder is ‘geschikt’. In het advies toont de CvTI er wel begrip voor als er op basis van een individuele afweging door een van de IVBN-leden toch besloten wordt om een vastgoedtransactie te doen met rechtspersonen of personen met wie eerder een schikking is getroffen.

De commissie adviseert echter uitermate kritisch kennis te nemen van het beeld dat de desbetreffende partij schetst over de totstandkoming van de schikking. Ook moet bij de desbetreffende partij het ‘schikkingsvoorstel’ worden opgevraagd. Bovendien moet het IVBN-lid zich een beeld vormen van wat de desbetreffende partij na de schikking heeft gedaan: wat is er bijvoorbeeld gebeurd met de mensen die verantwoordelijk waren voor de verdenkingen.

Mocht de transactie toch plaatsvinden, dan wil de CvTI daarover geïnformeerd worden. De overwegingen bij die transactie moeten worden opgenomen in het (bedrijfsinterne) transactieregister. Volgens Frank van Blokland, directeur van IVBN, schept het advies meer duidelijkheid aan de leden. ‘Natuurlijk gaat de voorkeur van de vastgoedsector ernaar uit om niet te schikken en het tot een rechtszaak te laten komen. Het is erg belangrijk dat het OM bij een eventuele schikking zoveel mogelijk achtergrondinformatie naar buiten brengt. De IVBN-leden dienen uiterst terughoudend te zijn om weer reguliere vastgoedtransacties te doen met dergelijke partijen.’

Van Blokland doet geen mededeling over welke partij of partijen het hier gaat en ook niet welk lid van IVBN om het advies had gevraagd. Deze zomer ontstond er wel landelijke ophef over de verkoop door het Rijksvastgoedbedrijf van het voormalige Paleis van Justitie in Amsterdam aan belegger M7. Louis Meijer, de directeur van M7, kwam onder vuur nadat zijn naam opdook in de fraudezaak rond Ton Hooijmaijers. Meijer had de zaak voor 40.000 euro geschikt met justitie. Onder grote druk verkocht M7 het complex in augustus aan CTF Development International uit Hongkong.

Reageer op dit artikel