nieuws

Huurprijzen stijgen in 2015 nauwelijks

Geen categorie

De huurstijging in de gereguleerde sector (tot 710,68 euro huur per maand) is in 2015 gehalveerd ten opzichte van voorgaande jaren, namelijk 2 procent inclusief inflatie.

Dat staat in de Staat van de Woningmarkt 2015, een rapportage van het kabinet. In 2014 bedroeg de stijging 3,9 procent en in 2013 4,1 procent. Voor het eerst in jaren steeg de reguliere huur bij particuliere verhuurders iets meer dan bij corporaties. De kale huur in de gereguleerde sector (als percentage van de maximale huur) bedroeg in 2015 70 procent. In de particuliere huursector bedroeg dit percentage 83. Het aantal huishoudens met huurtoeslag steeg van 1,1 miljoen in 2006 tot 1,3 miljoen in 2013.

Verschillende onderzoekers voorzien een groei van de vraag naar huurwoningen in het middensegment (710 tot 1.000 euro). Vooral van particuliere beleggers – en niet van corporaties – wordt verwacht dat zij voor een groei van het aanbod geliberaliseerde woningen zullen zorgen. Co Koning van Vereniging Vastgoed Belang: ‘Onder bepaalde voorwaarden kunnen zij ook leveren. Belangrijk daarvoor is dat gemeenten mee willen bewegen in de grondprijs als er in vrijesectorhuur wordt belegd. Daarnaast dienen gemeenten belemmerende regelgeving zoals in de huisvestingsverordening te schrappen. Zo kan ook de bestaande woningvoorraad beter voor dit doel worden benut.’

Reageer op dit artikel