nieuws

Deelakkoord over permanente huurverlaging V&D-panden

Geen categorie

V&D gaat jaarlijks structureel minder huur betalen en overtollige winkelmeters afstoten. Met bijna driekwart van de verhuurders heeft V&D daarover definitieve overeenstemming bereikt.

Deelakkoord over permanente huurverlaging V&D-panden

Dat zeggen V&D en zijn verhuurders tegen Vastgoedmarkt. Het percentage beleggers dat de deal onderschrijft zal dit jaar nog oplopen, verwacht Harm Tunteler, chief restruction officer van V&D. ‘Met 70 procent hebben we een definitief akkoord bereikt. Met de overige 30 procent zijn we nog in onderhandeling. Eind dit jaar denken we er definitief uit te komen.’ Of de permanente huurverlaging gelijk zal zijn aan de incidentele huurkorting in 2015, valt volgens Tunteler nog niet te zeggen. ‘Dat is afhankelijk van de onderhandelingen met de overige verhuurders.’

V&D lag vanaf januari op ramkoers met zijn huisbazen door zijn eis van een forse huurverlaging. Bemiddeling door Cushman & Wakefield resulteerde in een eenmalige huurkorting in 2015 van 24 miljoen euro, waarmee 90 procent van de verhuurders akkoord ging. Voorwaarde was dat V&D verplichtingen zou nakomen aangaande onder meer het teruggeven van vierkante meters winkelruimten. De uitwerking voor de lange termijn nam echter meer tijd in beslag dan voorzien. Nu hier eind september een definitief akkoord over is bereikt, zijn de miljoenen vanuit een depot inmiddels overgemaakt aan de warenhuisketen.

De nieuwe V&D-formule die omzetgroei moet bewerkstelligen, gaat de warenhuisketen in het eerste kwartaal van 2016 uitrollen. De beleggers willen vooralsnog niet in detail treden over de uitwerking per warenhuis. Op geluiden dat retailers als Primark en H&M winkelruimte zullen huren in enkele V&D-warenhuizen van IEF Capital, geven V&D, de belegger noch ‘facilitator’ Cushman & Wakefield commentaar. De verhuurders leggen bij monde van C&W-managing director Jeroen Lokerse uit dat het geen ‘one-size-fits-all’-akkoord betreft.

‘Per winkel, per locatie en per verhuurder is de oplossing anders. De beleggers hebben zeker water bij de wijn gedaan, maar daarvoor hebben ze meer zekerheden en een geoptimaliseerd huurcontract teruggekregen. Terugkerende elementen zijn een lagere basishuur, de invoering van gedeeltelijke omzethuur, de terugname van vierkante meters of een bijdrage in de winkelruimte. Soms heeft V&D een verdieping ingeleverd of een deel van de begane grond’, verklaart Lokerse. Voornaamste voor Lokerse en de verhuurders is dat het vertrouwen is teruggewonnen.

Het interview met Jeroen Lokerse over het eindakkoord tussen V&D en verhuurders is te lezen in de oktober-editie van Vastgoedmarkt die op 15 oktober verschijnt.

Reageer op dit artikel