nieuws

CBS: Beperking aftrek woning kost 4 euro per maand

Geen categorie

De huishoudens met de hoogste bruto inkomens betaalden in 2014 gemiddeld 4 euro per maand extra belasting door de beperking van de aftrek voor de eigen woning.

Dat meldt het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). In totaal kregen 840 duizend huishoudens met een eigen woning te maken met de sinds 2014 geldende beperking van de aftrek in de vierde en hoogste belastingschijf. Het normale tarief was in 2013 nog 52 procent. Dat wordt jaarlijks met 0,5 procentpunt verminderd tot het is gedaald tot 38 procent. In 2014 was het aangepaste tarief dus 51,5 procent.

De huishoudens die met de beperking te maken kregen, betaalden samen 38 miljoen euro extra belasting. De extra heffing werd voor een groot gedeelte (26 miljoen euro) door de 10 procent huishoudens met de hoogste bruto inkomens betaald. Gemiddeld betaalden de huishoudens in deze hoogste inkomensgroep 3.910 euro per maand belasting.

Nederlandse woningeigenaren hadden vorig jaar een totale fiscale aftrek voor de eigen woning van 33,2 miljard euro. Hierdoor hadden zij samen een belastingvoordeel van 14,2 miljard euro. Hierin is het aangepaste tarief voor de aftrek eigen woning verwerkt. 

Reageer op dit artikel