nieuws

Breed herstel Nederlandse vastgoedmarkt

Geen categorie

Door het aantrekken van de algehele Nederlandse economie toont de Nederlandse vastgoedmarkt ook een steeds breder herstel. Het hernieuwde vertrouwen zorgt voor een nog grotere druk op de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt.

Breed herstel Nederlandse vastgoedmarkt

Dat blijkt uit de halfjaarsupdate van JLL. Het is voor eerst dat de internationaal vastgoedadviseur met een dergelijke update komt over de Nederlandse vastgoedmarkt. De belangrijkste trends binnen de beleggingsmarkt en de sectoren kantoren, logistiek vastgoed en de woningmarkt worden hierin besproken.

Door de instabiele vooruitzichten op de beurs en in de obligatie- en valutahandel blijven investeerders massaal op zoek naar een veilige haven met een interessante risico/rendementsverhouding. Nederlands vastgoed blijft in dat opzicht populair en ook in vergelijking met de overige West-Europese vastgoedmarkten is Nederlands vastgoed aantrekkelijk geprijsd.

De aanhoudende druk op de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt zorgt volgens JLL binnen nagenoeg alle sectoren voor een verdere opwaartse druk op de huidige prijsniveaus. Voor verschillende sectoren zal dit betekenen dat het prijsniveau van voor de crisis wordt overtroffen.

In de eerste helft van 2015 is, na lange tijd van dalende opnamevolumes, de dynamiek op de Nederlandse kantorenmarkt toegenomen met 16 procent ten opzichte van de eerste helft van 2014. Ondanks de aantrekkende vraag naar kantoorruimte en het toenemend aantal kantoortransformaties is het aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt verder toegenomen.

Het verbeteren van de Nederlandse economie, en specifiek het aantrekken van de consumentenbestedingen, heeft een positief effect op de Nederlandse winkelmarkt. De detailhandelsverkopen zijn ten opzichte van een jaar geleden met 1,4 procent toegenomen. In het eerste halfjaar van 2015 is ongeveer 250.000 m2 winkelruimte opgenomen. Dat is slechts een lichte daling (2 procent) ten opzichte van de eerste helft van 2014, maar het is het laagste niveau sinds jaren.

De logistieke vastgoedmarkt heeft te kampen met een tekort aan moderne distributiecentra met als gevolg dat het overgrote deel van de huidige transactiedynamiek zich richt op built-to-suit. Door enkele grootschalige transacties is de dynamiek op de logistieke vastgoedmarkt sterk toegenomen. Het opnamevolume is in de eerste helft van 2015 ongeveer 675.000 m2, een toename van bijna 160 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

Het aantal woningverkopen neemt al enige tijd toe. De gemiddelde verkoopprijs ligt nog wel onder het niveau van 2012. Door het toenemend aantal transacties is het woningaanbod gedaald met 10 procent naar 190.000 wooneenheden. Door het gunstige fundament op de Nederlandse huurwoningmarkt (woningtekort, kwaliteit, inflatiebescherming en gunstig totaalrendement) blijft die sector aantrekkelijk voor (inter)nationale beleggers. In de eerste helft van 2015 is voor ongeveer 1,1 miljard euro in huurwoningen belegd, een stijging van 33 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

Sven Bertens, Head of Research Advisory bij JLL: ‘De Nederlandse vastgoedmarkt profiteert van het verdere herstel van de algehele economie. Op de beleggingsmarkt zagen we al enige tijd toenemende volumes en stijgende prijsniveaus, maar in 2015 is dit nu ook merkbaar op verschillende gebruikersmarkten. In de kantorenmarkt is er bijvoorbeeld sprake van een toename van 16 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Het ingezette herstel op de gebruikersmarkten zal mogelijk een verdere prijsstijging op de beleggingsmarkt tot gevolg hebben.’

Reageer op dit artikel