nieuws

Blackstone koopt ‘dorp’ New York voor 4,67 miljard euro

Geen categorie

Blackstone Group en Ivanhoe Cambridge kopen Stuyvesant Town-Peter Cooper Village in New York voor 5,3 miljard dollar. De kopers beloven de helft van de ruim 11.000 appartementen betaalbaar te houden.

Blackstone koopt ‘dorp’ New York voor 4,67 miljard euro

Dat hebben Blackstone en burgemeester Bill de Blasio op 20 oktober in een persconferentie bekendgemaakt, schrijft financieel persbureau Bloomberg. Stuyvesant Town-Peter Cooper Village werd in 2006 gekocht door Tishman Speyer en Blackrock voor 5,4 miljard dollar. Door de kredietcrisis en de instorting van de woningmarkt konden de kopers niet meer aan hun financiële verplichtingen voldoen. Pogingen om disproportionele huurverhogingen door te voeren, vochten de huurders succesvol aan. Vervolgens namen de financiers de woningen van Tishman en Blackrock in beslag.

De huidige koopsom ligt net onder het recordbedrag van 5,4 miljard dollar. Blackstone neemt het grootste belang in de koop. Ivanhoe krijgt 49 procent van Stuyvesant Town in bezit. Verkoper is CWCapital Asset Management, dat de financiers vertegenwoordigt. In de wijk – gelegen tussen de 14th en 23rd streets in Oost-Manhattan en gebouwd in de jaren veertig voor Amerikaanse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog – wonen 30.000 mensen uit voornamelijk de middenklasse.

In New York kunnen huiseigenaren de huur naar eigen inzicht verhogen. Steeds meer huishoudens uit de middenklasse zijn daardoor gedwongen te verhuizen naar de periferie van de stad. De linkse Democratische burgemeester De Blasio doet pogingen de woningmarkt betaalbaar te houden. Blackstone heeft nu beloofd 5.000 van de 11.000 woningen in het dorp de komende twintig jaar betaalbaar te houden. De huur wordt beperkt verhoogd, de huurverhoging wordt over vijf jaar uitgesmeerd. Voor 1.400 andere woningen zal Blackstone dit regime tot 2025 hanteren.

Reageer op dit artikel