nieuws

ABN Amro betaalt Vestia 55 miljoen om derivaten

Geen categorie

ABN Amro betaalt Vestia 55 miljoen euro. In ruil laat de corporatie alle vorderingen vallen aan het adres van de bank in verband met de derivatenaffaire, zo meldt Vestia.

Met de schikking zetten beide partijen een streep onder het geschil over hun onderlinge derivatentransacties. De deal volgt op besprekingen die op gang kwamen nadat Vestia in april een kort geding was begonnen tegen ABN Amro en stukken van de staatsbank had gevorderd. Eind september berichtte De Telegraaf nog dat Vestia ABN Amro aansprakelijk wilde stellen voor de miljardenschade door de rentederivaten die de bank had verstrekt.

Het bedrag van 55 miljoen euro kan nog niet worden uitgekeerd aan de corporaties die Vestia in 2012 van de ondergang redden met een saneringsheffing van 674 miljoen euro via het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting. ‘Volgens het saneringsbesluit zal na vijf jaar, respectievelijk aan het einde van de saneringsperiode, worden bepaald of Vestia een deel hiervan kan terugbetalen’, aldus Vestia.

Vestia ging in 2012 op een haar na failliet, omdat het twee miljard euro moest bijbetalen toen de aankoop van de risicovolle financiële producten verkeerd uitpakte. Die waren bedoeld om de woningcorporatie, met zijn vele bouwkredieten, te beschermen tegen te hoge rentestanden. De rente werd echter juist steeds lager, met dramatische gevolgen voor de grootste corporatie van ons land.

Reageer op dit artikel