nieuws

Woningverkoop daalt in december met 7 procent

Geen categorie

De verkoop van woningen is in december 2013 met ruim 7 procent teruggevallen vergeleken met de voorgaande maand. Volgens cijfers van woningmakelaar Makelaarsland verwisselden 13.000 woningen van eigenaar, tegen 14.000 woningen in november 2013.

Woningverkoop daalt in december met 7 procent

Ondanks de daling ligt het aantal verkopen nog steeds fors boven het gemiddelde van 2013. Het aantal aangevraagde bezichtigingen viel in december 2013 met 16,5 procent terug naar 125.000.

In het vierde kwartaal van 2013 werden volgens Makelaarsland in totaal 43.000 woningen verkocht. Dat aantal ligt flink hoger vergeleken met eerdere kwartalen en ontwikkelt zich volgens de woningmakelaar in lijn met het groeiende consumentenvertrouwen en de positieve economische ontwikkelingen.

Kopers profiteerden tot eind december 2013 van de mogelijkheid om 105 procent van de woningwaarde te financieren. Sinds het nieuwe jaar financieren banken maximaal 104 procent van de woningwaarde. Het komende halfjaar profiteren kopers nog van een hogere waarde voor de Nationale Hypotheek Garantie. Vanaf 1 juli 2014 daalt die naar 265.000 euro.

Het aantal verkochte woningen – inclusief verkoop onder voorbehoud – liep gedurende 2013 op van 18.500 in het eerste kwartaal, via 28.850 in het tweede, naar 31.000 verkochte woningen in het derde kwartaal. In het laatste kwartaal werden 43.000 verkopen geregistreerd.

De makelaarsorganisatie brengt maandelijks het aantal bezichtigingen en verkochte woningen in beeld. Woningen die onder voorbehoud zijn verkocht, worden in de cijfers meegeteld. Deze cijfers bepalen de vraag naar particuliere woningen en daadwerkelijke transacties.

De aantallen bezichtigingen en transacties bieden volgens Makelaarsland een actueler beeld van de woningmarkt dan de gegevens van het Kadaster. Die zijn gebaseerd op de inschrijvingen van al overgedragen woningen en weerspiegelen daarmee de marktsituatie van zo’n vier maanden eerder. Hetzelfde geldt voor definitief verkochte woningen. Omdat het rondbreien van een financiering steeds langer in beslag neemt, zijn cijfers al snel tweeënhalve maand oud.

Reageer op dit artikel