nieuws

Woningprijs stijgt 1,5 procent op kwartaalbasis

Geen categorie

De prijs van de gemiddeld verkochte woning is in het vierde kwartaal van 2013 uitgekomen op 207.000 euro tegen 205.000 euro in het derde kwartaal. Dat betekent een toename van 1,5 procent op kwartaalbasis. Dat maakte makelaarsvereniging NVM vandaag (9 januari) bekend.

Vergeleken met een jaar geleden ligt het prijsniveau in het vierde kwartaal 2013 nog wel 1,1 procent lager. In het derde kwartaal kwam de prijsdaling op jaarbasis echter nog uit op 3,2 procent.

De prijsdaling op jaarbasis komt naar verwachting op basis van deze ontwikkelingen in de loop van dit jaar tot een einde, voorspelt NVM-voorzitter Ger Hukker.

‘De afgelopen twee kwartalen was er al nauwelijks sprake van prijsdaling, de prijzen bodemen uit. De prijsdalingen op jaarbasis zijn steeds minder sterk. Deze ontwikkeling gaat zelfs iets sneller dan medio 2013 door ons werd verwacht’, aldus Hukker.

In de laatste drie maanden van 2013 werden naar schatting 36.300 woningen verkocht, 20 procent meer dan in het derde kwartaal. Het is daarmee het beste kwartaal sinds het begin van de crisis in 2008. De bij de NVM aangesloten makelaars verkochten afgelopen jaar ruim 87.000 woningen, 2,2 procent meer dan in 2012. Voor dit jaar rekent de NVM op maximaal 5 procent meer woningverkopen. Het herstel zal vooral plaatsvinden bij starterswoningen. In sommige regio’s, vooral in landelijke gebieden met veel vrijstaande woningen, is volgens de NVM voorlopig nog steeds sprake van een dalende trend.

De verkooptijd, ofwel de looptijd van de gemiddeld verkochte woning, bedraagt in het vierde kwartaal 154 dagen. De tussenwoning is sinds 2010 het snelst verkopende woningtype met inmiddels een verkooptijd van 117 dagen. De verkooptijd van een appartement bedraagt gemiddeld 154 dagen. Een vrijstaande woning kent traditioneel de langste verkooptijd, dit kwartaal 232 dagen. Vergeleken met een jaar eerder is de verkooptijd met 7,1 procent gedaald. Halverwege het vierde kwartaal van 2013 stonden 162.485 woningen te koop bij NVM-makelaars. In totaal gaat het naar schatting om 218.000 woningen in aanbod.

Reageer op dit artikel