nieuws

Directeuren en commissarissen gedagvaard in Vestia-zaak

Geen categorie

Marcel de V., hoofdverdachte in het derivatenschandaal rond woningcorporatie Vestia, mag oud-Vestia-directeuren Erik Staal en Kees Wevers en acht oud-commissarissen dagvaarden in een zogenoemde vrijwaringsprocedure. Dat heeft de rechtbank Den Haag gisteren besloten, blijkt uit de op rechtspraak.nl gepubliceerde uitspraak.

Het betreft een aparte procedure waarin de rechtbank moet vaststellen of de tien medeverantwoordelijk zijn voor hetgeen Vestia de ex-kasbeheerder verwijt. Ze zijn geen verdachten in de zaak.

Via een civiele procedure eist Vestia een schadevergoeding van De V.. Hij sloot als kasbeheerder van Vestia voor ongeveer 23 miljard euro aan derivaten af. Volgens justitie verdiende De V. via tussenpersoon Arjan G. ongeveer 10 miljoen euro aan het afsluiten van de contracten. De V. stelt echter dat de tien medeverantwoordelijk zijn voor het financiële debacle, dat Vestia uiteindelijk 2,1 miljard euro kostte.

Staal heeft volgens hem alle contracten getekend. Wevers wist er als financieel directeur ook van, de acht commissarissen moesten daarop toezicht houden. De voormalige kasbeheerder had nog meer instanties willen dagvaarden, waaronder de Staat der Nederlanden, betrokken zakenbanken, het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Dat verzoek wees de Haagse rechtbank echter af.

Reageer op dit artikel