nieuws

‘Bewoners serviceflats dupe van stichting’

Geen categorie

Bewoners van tientallen verzorgingsflats in ons land worden benadeeld door een stichting die het beheer ervan heeft overgenomen. De Stichting Dienstverlening Serviceflats (SDS) brengt onder meer te hoge kosten in rekening en laat vastgoedinvesteerders de flats voor te lage prijzen opkopen.

Dat stelt het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money in samenwerking met het NCRV-programma Altijd Wat en dagblad Trouw. Nederland telt zo’n 360 serviceflats, waarvan SDS er circa 90 in beheer heeft. De vaak oudere bewoners krijgen in deze complexen extra service als maaltijden, zorg en bewaking. Er is echter ook vaak leegstand, wegens de hoge servicekosten en omdat de flats moeilijk verkoopbaar zijn.

SDS helpt de ouderen met het oplossen van de problemen, maar volgens de onderzoekers raken die van de regen in de drup, doordat ze uiteindelijk toch hoge prijzen moeten betalen, zoals via marges op de levering van gas. Ook zou de stichting de bewoners ertoe aanzetten om hun appartement onder de taxatieprijs te verkopen. Bewoners van zeker negen serviceflats proberen via (gerechtelijke) procedures SDS uit de flats te weren. In vier gevallen is dat gelukt.

SDS spreekt belangenverstrengeling tegen. ‘We komen primair op voor de belangen van bewoners’, zegt Clemens Bosman, ex-CDA-politicus en voorzitter van de raad van bestuur. Hij weet niets van opstandige bewoners en ontkent dat er conflicterende belangen zijn.

De ouderenbond ANBO heeft op zijn zogeheten ‘raadslijn’ voor juridische problemen geen meldingen over dit soort zaken gekregen. De bond zet wel een waarschuwing op de website. ‘Ouderen moeten letten op de kosten die ze voorgeschoteld krijgen en altijd om een goede specificatie vragen. Bovendien moeten ze prijzen vergelijken’, zegt directeur Liane den Haan. ‘Als de berichten kloppen, dan komt dit louche op mij over.’

Reageer op dit artikel